Ο κύκλος της προετοιμασίας κλείνει. Στο συμβούλιο κορυφής της EE στο τέλος του μήνα Γαλλία και Γερμανία θα παρουσιάσουν τις κοινές προτάσεις τους για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και της ΕΕ. Τις τελευταίες πινελιές στο γαλλογερμανικό πακέτο βάζουν αύριο ο πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Κοινές προτάσεις για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης προανήγγειλε η καγκελάριος Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της το Σάββατο. Καταρχήν στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. «Στα θέματα αυτά προχωρήσαμε αρκετά, αλλά Γαλλία και Γερμανία θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση» είπε η Μέρκελ. Οι χώρες στις δύο πλευρές του Ρήνου συνειδητοποιούν σταδιακά την ανάγκη για την ανάπτυξη κοινών εξοπλιστικών συστημάτων και κοινών αμυντικών δομών, ζητούμενο όμως είναι οι δομές της ΕΕ να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά στο ΝΑΤΟ, αλλά να διασφαλίζουν τη διαχειριστική αυτονομία της ΕΕ, η οποία γίνεται όλο και επιτακτικότερη όσο οι ΗΠΑ του Τραμπ απομακρύνονται από την Ευρώπη.

Δεύτερο κρίσιμο σημείο για τη Γερμανία είναι η μετανάστευση. «Είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση» είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος αντιμετωπίζει την ασφυκτική πίεση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος που θέλουν μια εθνική, γερμανική απάντηση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και του Μεταναστευτικού. Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας έχουν μπροστά τους εκλογές τον Σεπτέμβριο και θέλουν να υποχρεώσουν τη Μέρκελ σε στροφή στο Μεταναστευτικό για να ανακόψουν τις διαρροές τους στο ακροδεξιό AfD. Η Μέρκελ επιμένει στην ευρωπαϊκή λύση, και στη μάχη με τον Ζεεχόφερ και το CSU ελπίζει να βρει υποστήριξη από τον Mακρόν, ενώ επιδιώκει συμφωνία με την Ιταλία, ο πρωθυπουργός της οποίας Κόντε πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, εκτίμησε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς. Ευρωπαϊκοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί ουσιαστικά βήματα προόδου σε ευαίσθητα, διαφιλονικούμενα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης που θέλει ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Στην αυριανή συνάντηση Mακρόν – Μέρκελ θα πρέπει να γίνει και το τελευταίο βήμα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Μία από τις βασικές επιδιώξεις της Μέρκελ είναι η μετεξέλιξη του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιείται και για τη στήριξη χωρών που χρειάζονται βοήθεια σε περιόδους κρίσης, π.χ. την Ιρλανδία αν αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας του Brexit. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την ιδέα αυτή. «Αλλά για να το πω καθαρά: αυτό δεν είναι αρκετό και δεν καθιστά περιττό έναν ιδιαίτερο προϋπολογισμό της ευρωζώνης» τόνισε ο Λεμέρ. Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ δείχνει να αποδέχεται έναν προϋπολογισμό επενδύσεων της ευρωζώνης. Ωστόσο, πολύ μικρότερου εύρους από εκείνον που θα επιθυμούσε ο Μακρόν.