Τα πρώτα του χρήματα τα έβγαλε σε ηλικία 28 ετών, και μάλιστα με αφορμή μια διεθνή διοργάνωση. Δεν ήταν όμως το ποδόσφαιρο και η ενασχόλησή του με αυτό επί σειρά ετών που του έδωσε αυτή την ικανοποίηση. Δεν ήταν οι αμέτρητες απόπειρες να γίνει επαγγελματίας και τα ταξίδια σε Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία με αυτόν τον σκοπό. Η Γιουροβίζιον ήταν που τον «πλήρωσε». Ο μουσικός διαγωνισμός που, όπως φαίνεται, καμιά φορά διαθέτει χώρο και για τερματοφύλακες! Η σκηνοθετική επιμέλεια ενός βιντεοκλίπ του κοριτσίστικου συγκροτήματος Nylon.

Την άνοιξη του 2012, ο Χάνες Θορ Χάλντορσον το έπαιρνε απόφαση. Θα εργάζεται σαν σκηνοθέτης και θα συνεχίσει το ποδόσφαιρο σαν χόμπι. Τα όσα ακολούθησαν στη ζωή του δεν ήταν εύρημα σκηνοθέτη, αλλά σεναριογράφου. Η καταπληκτική πορεία με τα γάντια της Ισλανδίας στο Euro 2016, η μεταγραφή στη Ράντερς της Δανίας (8/16), η πρεμιέρα στο Μουντιάλ του ’18 και η επέμβαση στο πέναλτι του Λίο Μέσι που έγραψε την Ιστορία το απόγευμα του Σαββάτου στη Μόσχα (1-1). Η πιο μεγάλη στιγμή του ποδοσφαίρου μιας χώρας 332.000 ανθρώπων. Η στιγμή του Χάλντορσον που σαν… ψαράς ψάρεψε μια χαρά τον μεγαλύτερο άσο των καιρών μας ξυπνώντας τους δαίμονες που τον περικυκλώνουν συστηματικά, κάθε φορά που φοράει το 10 της Εθνικής Αργεντινής.

Ο –34χρονος πλέον –Χάλντορσον δέχτηκε μόλις ένα γκολ (Αγκουέρο 19′) σε 11 τελικές προσπάθειες του Μέσι και 26 της Αργεντινής, χαρίζοντας στη χώρα του τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Μουντιάλ. Μαζί με τον Αλφρεντ Φινμπόγκασον, βεβαίως, που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης (23′) ήταν οι ήρωες του Σαββάτου για ένα έθνος, αλλά και για κάθε άνθρωπο που έχει την τάση να ταυτίζεται με τα αουτσάιντερ αυτού του κόσμου. Και όσο για τον Λιονέλ Μέσι; Μόλις ξύπνησαν οι δαίμονες! «Κριστιάνο 3 – Μέσι 0» έγραφε χθες στην Ιταλία μία από τις κορυφαίες αθλητικές εκδόσεις, υπενθυμίζοντας πως ενώ ο Αργεντινός ξεκίνησε με γκέλα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο άσπονδος φίλος του Κριστιάνο Ρονάλντο μπήκε στο τουρνουά με χατ-τρικ, και μάλιστα κόντρα στην Ισπανία. «Δεν πειράζει. Και εμείς το ’90 στην πρεμιέρα χάσαμε από το Καμερούν, αλλά στη συνέχεια φτάσαμε ώς τον τελικό» είπε ο Ντιέγκο Μαραντόνα θέλοντας να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση της Αργεντινής. Ο θόρυβος όμως από αυτή την πρεμιέρα είναι ήδη πολύ μεγάλος. Πιθανότατα και αναμενόμενος: για 735 ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στη Ρωσία η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι όνειρο. Για τον καλύτερο των καιρών μας… υποχρέωση.

«Το πέναλτι ήταν οδυνηρό, νιώθω απολύτως υπεύθυνος. Από την άλλη όμως δεν χρειάζεται να τρελαθούμε, αξίζαμε τη νίκη. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι» το… φιλοσόφησε ο άσος της Μπάρτσα που το Σάββατο έχασε το τέταρτο πέναλτι στα τελευταία επτά που έχει επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα. «Βρισκόμαστε στην αρχή του τουρνουά και γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν θα είναι εύκολο» υποστήριξε ο Μέσι και κατέληξε: «Ηταν ένα άσχημο αποτέλεσμα διότι αξίζαμε τη νίκη. Πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα και πάμε να νικήσουμε την Κροατία». Την Πέμπτη είναι αυτό το ματς και μοιάζει με… ολόκληρη την πρόκριση στην επόμενη φάση. Με νίκη η Αργεντινή το φέρνει στα ίσα. Με νέα γκέλα, δεν θα ψάξει σκηνοθέτη, αλλά… τρύπα να κρυφτεί για όσα θα ακολουθήσουν!