Σε μία από τις κρισιμότερες κοινοβουλευτικές μάχες των τελευταίων ετών θα κληθούν να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο το Μακεδονικό.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ομιλίες που θα έχουν χαρακτήρα ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που επί της ουσίας θα δώσει και τον τόνο στην επόμενη προεκλογική περίοδο, όποτε κι αν αυτή ξεκινήσει.

Απο την συζήτηση της Παρασκευής άλλωστε φάνηκε το κλίμα ακραίας πόλωσης που επικρατεί με την σφοδρή αντιπαράθεση Νίκου Κοτζιά και Ντόρας Μπακογιάννη και τις συνεχείς αντεγκλήσεις βουλευτών. Την ίδια στιγμήτη συζήτηση χαρακτήρισανοι αθλιότητες του Χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση με την ιστορία να συνεχίζεται.

Η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη, παίρνει χαρακτηριστικά βεντέτας με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν απειλές περί παποκαλύψεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό σημαντικών εγγράφων από περασμένες δεκαετίες που αναφέρουν την «καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας. H ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής. Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση. Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 το απόγευμα και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει το λόγο 115 βουλευτές.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση στη Βουλή: