Μπορεί στη Βουλή να επικρατεί κόλαση, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ωστόσο για τη μεγάλη φιέστα των Πρεσπών. Εκεί όπου οι δύο πρωθυπουργοί θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας, σε ένα σόου με επικοινωνιακό χαρακτήρα καθώς Τσίπρας και Ζάεφ θέλουν να δώσουν πανηγυρικό τόνο.
Αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι για να γίνει πράξη μια τέτοια συμφωνία θα περάσουν μήνες, και ίσως να γίνουν και εκλογές σε κάποια από τις δύο ή και τις δύο χώρες. Επομένως, να κληθεί ένα άλλο κοινοβούλιο να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνήσει άλλοι.
Εν πάση περιπτώσει, αύριο, κι αφού περάσει η σημερινή συνεδρίαση με τη πρόταση μομφής και το σκηνικό σύγκρουσης, από την Κυριακή το πρωί στο ειδυλλιακό τοπίο των Πρεσπών θα ξεκινήσει η γιορτή.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα επικυρώσουν τη συμφωνία στο χωριό Ψαράδες, επί ελληνικού εδάφους. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα βάλουν την υπογραφή τους (όπως και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς) παρουσία των δύο πρωθυπουργών όπου και θα βγουν οι φωτογραφίες της ιστορικής συνάντησης.

Γεύμα στη γείτονα χώρα

Το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ τονίζει ότι θα ακολουθήσει γεύμα στην πλευρά των Σκοπίων. Οι επίσημοι, χωρίς τους δημοσιογράφους, θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου η σκοπιανή ηγεσία θα παραθέσει γεύμα. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, μετά από δεκαετίες, με προφανή συμβολισμό.
Εχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Στην κυβέρνηση η προετοιμασία της αυριανής ημέρας γίνεται με κάθε προσοχή καθώς θέλουν να προσδώσουν έναν ιστορικό χαρακτήρα, να δείξουν ότι αυτοί κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα ετών κι ότι δεν έπεσαν οι «κόκκινες» εθνικές γραμμές.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιστορική ευκαιρία που υπάρχει για τους δύο λαούς και κυρίως στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταγωνιστή της περιοχής.

Συλλαλητήριο

Όμως, ενδεχομένως το σόου στις Πρέσπες να μην είναι και τόσο ανέφελο καθώς προγραμματίζονται κινητοποιήσεις πολιτών από όλα τα μέρη της Βορείου Ελλάδας. Η Αστυνομία θα είναι επί ποδός και ανάλογα με τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα αναπτύξει ειδικό σχέδιο δράσης ώστε να μη χαλάσει η γιορτή που έχει προγραμματιστεί.
Αύριο Κυριακή, ημέρα υπογραφής της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας στις Πρέσπες στο νομό Φλώρινας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συγκέντρωση – συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες.

Λεωφορεία για το Πισοδέρι, ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη (πληροφορίες στο τηλ. 2310244400) και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.