Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο Φερνάντο Ιέρο όχι μόνο χαίρεται που αναλαμβάνει την Ισπανία λίγες μόλις ώρες πριν το πρώτο της παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με την Πορτογαλία, αλλά δηλώνει ότι θέλει να γίνει ο Ζιντάν της εθνικής ομάδας.

Ο,τι κι αν συμβεί στο εξής με τους Ισπανούς στο 21ο Μουντιάλ το βέβαιο είναι πως θα έχουν γράψει ιστορία στη διοργάνωση.

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν το εναρκτήριο παιχνίδι Ρωσία – Σαουδική Αραβία και 48 ώρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση με την Πορτογαλία, ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες έλαβε μία ριζοσπαστική απόφαση: να απολύσει τον προπονητή Γιουλέν Λοπετέγκι τιμωρώντας τον γιατί συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης μετά το Μουντιάλ ενημερώνοντας την ομοσπονδία πέντε λεπτά πριν την επίσημη ανακοίνωση της Τρίτης.

Οι αντιδράσεις των αρχηγών των Φούριας Ρόχας και πολλών παικτών με τους οποίους είχε συνεργαστεί ο Λοπετέγκι στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας, όπως οι Ντε Χέα, Ισκο, Τιάγκο Αλκάνταρα και Κόκε, δεν κατάφεραν να αλλάξουν γνώμη στον Ρουμπιάλες.

«Αξιοπρέπεια»

Παρά το γεγονός ότι ο Λοπετέγκι αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο και μία αήττητη σε 20 παιχνίδια ομάδα (14 νίκες, 6 ισοπαλίες), η αποφασιστικότητα του Ρουμπιάλες αντιμετωπίστηκε θετικά από το σύνολο του Τύπου και παλιούς διεθνείς.

«Η απόφαση του Λοπετέγκι ήταν για μένα ακατάλληλη, απροσδόκητη και βιαστική. Ηταν μία έκπληξη αλλά ο Ρουμπιάλες αντέδρασε πολύ σωστά. Κοίταξε το συμφέρον της ομοσπονδίας, που έρχεται πάντοτε πρώτο σε σχέση με τους συλλόγους», σχολίασε ο Τσάβι.

Ο βετεράνος διεθνής τερματοφύλακας Σαντιάγο Κανιθάρες σχολίασε πως «ποτέ δεν είναι κακή η απόφαση να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια της φανέλας της εθνικής. Κι αυτό ακριβώς έκανε ο Ρουμπιάλες».

Στην ιστορική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας υπογράμμισε πως «ο προπονητής, ενόσω είναι υπάλληλος της ομοσπονδίας, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το έμαθα πέντε λεπτά πριν την επίσημη ανακοίνωση. Νιώθουμε υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτή την απόφαση. Αν οποιοσδήποτε θέλει να μιλήσει στους υπαλλήλους μας πρέπει να μιλήσει και σε μας. Είναι βασικό αυτό. Η εθνική Ισπανίας που εκπροσωπεί όλους τους Ισπανούς είναι η σημαντικότερη ομάδα που έχουμε και το Παγκόσμιο Κύπελλο η μεγαλύτερη πρόκληση. Δεν νιώθω προδομένος, το πρόβλημα είναι πως τα πράγματα συνέβησαν με την παντελή απουσία της ομοσπονδίας, κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει».

Η επιλογή του αντικαταστάτη ίσως αποδειχτεί ιδιαίτερα έξυπνη γιατί ο Φερνάντο Ιέρο είναι ένα από τα τοτέμ της Ρεάλ Μαδρίτης και η παρουσία του θα μπορέσει να κλείσει το σχίσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ρεάλ και των διεθνών παικτών της και της ομοσπονδίας.

Με αυτοπεποίθηση

Στην παρουσίασή του ο μέχρι πρότινος αθλητικός διευθυντής της εθνικής παραδέχτηκε πως αν έλεγε όχι στην πρόταση του Ρουμπιάλες δεν θα το συγχωρούσε ποτέ στον εαυτό του.

Εδειξε άνετος, με αυτοπεποίθηση, και παρά τη μικρή πείρα που έχει στην προπονητική (στη Β’ κατηγορία με την Οβιέδο και βοηθός του Αντσελότι στη Ρεάλ), παρουσιάστηκε με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Φυσικά είπε τα αυτονόητα. Πως δεν πρόκειται να αλλάξει την ομάδα γιατί και να ήθελε δεν προλαβαίνει, έχοντας την Πορτογαλία και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να τον περιμένουν αύριο στο Σότσι. Πρόλαβε πάντως να τοποθετήσει δίπλα του δύο νέα πρόσωπα, τον Γιουλιάν Θαλέρο ως δεύτερο προπονητή και τον Χουάν Κάρλος Μαρτίνεθ ως υπεύθυνο για τη φυσική κατάσταση.

«Είναι μια σπουδαία πρόκληση. Γνωρίζω την κατάσταση και τη δουλειά του Γιουλέν που ήταν φανταστική και του εύχομαι καλή τύχη. Ηταν μία απόφαση που έπρεπε να πάρω γρήγορα. Δεν μπορούσα να πω όχι. Δεν θα το συγχωρούσα ποτέ στον εαυτό μου», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Ιέρο.

Παραιτήσεις και απολύσεις

Στο Μουντιάλ του 1954 ο Σκωτσέζος Αντι Μπίτι παραιτήθηκε μετά την ήττα της εθνικής ομάδας του από την Αυστρία. Το 1998 ο Βραζιλιάνος Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα απολύθηκε από τη Σαουδική Αραβία έπειτα από ήττες στα δύο πρώτα παιχνίδια και παραμονή του τρίτου.