Χωρίς κοινή απόφαση ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η συνεδρίαση του Κινήματος Αλλαγής. Οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης, μετά από παρουσίαση τις συμφωνίας από εμπειρογνώμονες, κατέληξαν πως διαφωνούν – από την μία η Γεννηματά απέρριψε την συμφωνία, συνυπολογίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία) μιλούσαν για ένα «καλό πρώτο βήμα» στην επίλυση του Σκοπιανού.

Η συνεδρίαση, αν και ήπια σε τόνους, δεν κατάφερε να οδηγήσει, τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες, σε ανακοίνωση. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, Θεοδωράκης, Καμίνης και Θεοχαρόπουλος αποχώρησαν, ενώ ο Παπανδρέου παρέμεινε, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος. Οι διαβουλεύσεις με τους αποχωρήσαντες συνεχίστηκαν από τηλεφώνου, όμως μέχρι το πρωί δεν είχε υπάρξει συμβιβαστική λύση.

Όπως όλα δείχνουν, το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση από την γέννησή του. Το Σκοπιανό, παρότι εκτιμάται πως δεν θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2019, δημιούργησε δύο μέτωπα: από τη μία εκείνους που θεωρούν πως τα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας υπερβαίνουν τα θετικά, κυρίως στα σημεία εθνικότητας και γλώσσας, και από την άλλη σε αυτούς που πιστεύουν πως η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι στην επίλυση μιας πολυετούς σύγκρουσης στα δυτικά Βαλκάνια. Ρόλο, ωστόσο, παίζει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα μικροπολιτικά, ειδικά την στιγμή που ο Πάνος Καμμένος αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της εθνικής γραμμής από το 1993», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος το απόγευμα είχε συνομιλία επί του θέματος με την Φώφη Γεννηματά. «Αυτή προϋποθέτει την συνολική αναίρεση του αλυτρωτισμού», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «η ιστορική αλήθεια δεν αρκεί να διασφαλίζεται μόνο στο όνομα, αλλά και στη γλώσσα και την εθνικότητα». Επεσήμανε, δε, πως η κυβέρνηση χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα «με τακτικισμούς, για να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντιπολίτευση», αναφερόμενος εμμέσως στις διαφορετικές απόψεις που ενυπάρχουν μέσα στο Κίνημα Αλλαγής.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τον κεντροαριστερό φορέα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει από εδώ και πέρα, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η φυσιογνωμία του Κινήματος Αλλαγής, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα υποστεί μεγάλες αλλαγές: είτε στον τρόπο λήψης των αποφάσεων είτε στην ίδια την σύνθεσή του. Υπενθυμίζεται πως, με αφορμή το Σκοπιανό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί, ενώ όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΣΥ εμφανίζεται αντίθετη στην στήριξη της συμφωνίας.