Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «κατάλαβε» ότι η αποπυρηνικοποίηση της χώρας του πρέπει να γίνει «γρήγορα», δήλωσε σήμερα στη Σεούλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επιμένοντας στο ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ δεν θα μπορέσουν να αρθούν παρά μόνο μετά το τέλος της διαδικασίας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πραγμάτωση της πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την και τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και Τάρο Κόνο, αντίστοιχα.

Στο έγγραφο που υπεγράφη στη Σιγκαπούρη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνόδου κορυφής τους δεν αναφέρονται ούτε η λέξη «επαληθεύσιμη», ούτε και η λέξη «αμετάκλητη».

To κατάλαβε;

Ωστόσο «θεωρούμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατανόησε το πόσο κατεπείγουσα» είναι η κατάσταση και ότι η αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει «να γίνει γρήγορα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ που της επιβλήθηκαν εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων δεν πρόκειται να αρθούν πριν η διαδικασία της «αποπυρηνικοποίησης» να έχει αποπερατωθεί, επέμεινε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της Νότιας Κορέας, η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα, υπογράμμισε το πόσο σθεναρή είναι η συμμαχία της Σεούλ με την Ουάσινγκτον, παρά το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προς κατάπληξη πολλών την αναστολή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών.

«Η συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ», διαβεβαίωσε.

Οι τρεις υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν μαζί για να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντησή τους, δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των Τραμπ και Κιμ.

Ο Πομπέο επέμεινε στο γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να δεσμεύθηκε να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά αυτό προϋποθέτει «μια διαδικασία» η οποία «δεν θα είναι εύκολη»