ΠΟΡΟΣ

Τα πολλά πρόσωπα της μνήμης

Τέσσερις εικαστικοί με διαφορετική διαδρομή –οι Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Αδαμάκος, Αγγελος Παπαδημητρίου και Τάσος Μαντζαβίνος –συναντώνται στον Πόρο και στην γκαλερί Σιτρόν για να δουν τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα της μνήμης. «Ανεξάρτητα από τις διαφορές τους στην αφετηρία, στα υλικά, στα μέσα, στις τεχνικές, οι πέντε καλλιτέχνες της μνήμης αλληλοσυμπληρώνονται στην προσέγγισή τους στη θεματική της μνήμης» επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης «Οψεις της μνήμης» Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη. Από 21 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Το τοπίο της αθωότητας

Η Μύκονος ανάμεσα στην ποικιλία του κόσμου των τουριστών και στα αναρίθμητα γούστα τους προβάλλει διεθνή ονόματα της σύγχρονης τέχνης αλλά και σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες. Η γκαλερί Σκουφά 4 προσφέρει πολυχρωμία μέσα από την έκθεση «Nostalgia is a dirty liar» (15/6-15/7) με έλληνες καλλιτέχνες που παραπέμπουν στην παιδική αθωότητα και αναφορές στα γκραφίτι. Τιμά την ποπ κουλτούρα στο «Homage to the legends» (20/7-19/8) με έργα των Τζεφ Κουνς, Πάτρικ Ρούμπινσταϊν, Δημήτρη Λικίσα και κλείνει τη σεζόν με την ομαδική «Toy-Room» (23/8-16/9). Το νησί έγινε τόπος παραμονής του αμερικανού καλλιτέχνη Τζέιμς Τοντ κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της έκθεσης «The gods are smiling on us» στα Δύο Χωριά (έως 15/7). Ο φετινός φιλοξενούμενος της πλατφόρμας σύγχρονης τέχνης στην έκθεσή του παρουσιάζει νέα ζωγραφικά έργα και μια σειρά από πίνακες εμπνευσμένους από την αρχιτεκτονική και το τοπίο της Μυκόνου. Στον ίδιο χώρο συνεχίζεται έως τις 23/6 η έκθεση της Ηλιοδώρας Μαργέλλου «One sun for all». Ολα τα τοπία της Μαργέλλου μοιάζουν με ζωγραφικά έργα, ενώ είναι υφαντά από κλωστές και χάντρες κεντημένες πάνω σε μεταλλικές σήτες.

ΥΔΡΑ

Η «Απώλεια» στα θρανία

Υπάρχει σχολείο που μπορεί να μας μάθει να αντέχουμε τον πόνο της απώλειας και να βρούμε τρόπους να τον διαχειριστούμε; Ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης δίνει μαθήματα σχετικά με την «Απώλεια» από τις αίθουσες του ιστορικού Σαχτούρειου, του πρώτου Γυμνασίου της Υδρας. Στα «θρανία» του Hydra School Project –της μη κερδοσκοπικής πλατφόρμαςσύγχρονης τέχνης,που διοργανώνει ανελλιπώς διεθνείς εκθέσεις τα τελευταία 18 χρόνια –καλούνται να καθίσουν οι επισκέπτες και πάνω στην έδρα οι καλλιτέχνες Ντάνιελ Σίλβερ, Μάικλ Ράντεκερ και Βάλι Μαλούτζι (Αγγλία), Γκρέγκορ Χίλντεμπραντ (Γερμανία), Σοφί Τότι (Σουηδία), Αντόνιο Γκιρμπές (Ισπανία), Μίκα Βάσκολα (Φινλανδία), Αναστασία Δούκα, Σωκράτης Φατούρος και Τάκης Καράμπαμπας (Ελλάδα) και Κίκι Σμιθ (Αμερική).Από 22 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Το σπίτι του γέλιου

Καλεσμένος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ ο Αγγλος Ντέιβιντ Σρίγκλεϊ δημιουργεί ένα έργο για τα Σφαγεία επιχειρώντας να τονίσει την αντίθεση της ιστορίας τού χώρου με ένα κωμικό ντοκιμαντέρ και τις φωνές των κατσικιών να πρωταγωνιστούν, καθώς τα βελάσματά τους μοιάζουν με ανθρώπινες φωνές. Στα εγκαίνια του «Laughterhouse» (19/6) ο Σρίγκλεϊ θα κάνει περφόρμανς με δικές του αυτοσχέδιες κιθάρες (έως 30/9).

Καράβια βγήκαν στη στεριά

Φορτηγά πλοία θα «αράξουν» από τις 7 έως τις 29 Ιουλίου στην αίθουσα του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Υδρας που είναι αφιερωμένη στη ναυσιπλοΐα και πλάι στα πορτρέτα των σκαριών του 19ου αιώνα ο Γιάννης Αδαμάκης θα παρουσιάσει τους πίνακές του υπό τον τίτλο «Το μπλε που μας τυλίγει», σε επιμέλεια Αλέξη Βερούκα. Τη σκυτάλη θα πάρει στις 4 Αυγούστου (έως το τέλος Οκτωβρίου) ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος στο πλαίσιο της γαλλικής εβδομάδας που διοργανώνει ο Δήμος Υδρας θα παρουσιάσει πέντε δεκαετίες «άγνωστων» έργων του που γεννήθηκαν στο Παρίσι: από πίνακες μεγάλων διαστάσεων κι εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων έως εικονογραφήσεις δελτίων τυχερών παιχνιδιών. Την επιμέλεια υπογράφει η Βικτώρια Φασιανού. Μία ημέρα πριν, στον δεύτερο όροφο του ΙΑΜΥ, ο σκιτσογράφος – συνεργάτης του περιοδικού «Σαρλί Εμπντό» Ζιλ παρουσιάζει σκίτσα του υπό τον τίτλο «50 αποχρώσεις των Ελλήνων».

ΝΙΣΥΡΟΣ

Γύρω από το ηφαίστειο

Τοσυμβάν «Για τη χαρά, το πρόβλημα και την αγάπη του ηφαιστείου»(6-10/9)είναι μια συνάθροισηπου δανείζεται στοιχεία από εορτασμούς, πομπές, δημόσιες ακολουθίες και τις παραδόσεις της δημόσιας αφήγησης ιστοριών. Θα παρουσιαστεί σε διάφορα σημεία στη Νίσυρο (στον κρατήρα, στις θερμές πηγές, σε ερειπωμένα μοναστηριακά συγκροτήματα και εγκαταλειμμένα χωριά, σε λιβάδια και πλατείες).Καλλιτέχνες, επιστήμονες, καλλιεργητές, ιστορικοί, άνθρωποιαπό τη Νίσυρο και αλλού, Ελληνες και μη,θα διερευνήσουν τις δυνατότητες της χαράς, το άγχος των παρεξηγήσεων και της κλιματικής καταστροφής, την αγάπη ή τον φόβο για τα ηφαίστεια, τις διάφορες καταστροφολογικές προφητείες του 21ουαιώνα. Σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, το συμβάν της Νισύρου οργανώνεται από τις δημιουργικές πλατφόρμεςΣτέρνα (Νίσυρος) καιAre (Πράγα)ως μέρος του προγράμματος του Ινστιτούτου του Αγχους (Institute of Anxiety). Υποστηρίζεται από το ΙδρυμαNEON, τον Δήμο Νισυρίων, τη Δημαρχία της Πράγας και το υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Αστέρια στο χώμα

Ενα ταξίδι στο μέλλον σε έναν τόπο με γερό φορτίο από το παρελθόν. Ενα κομμάτι του ουρανού –οι φωτεινοί αστερισμοί –προσγειώνεται στο χώμα. Εννέα σύγχρονοι εικαστικοί –οι Βαγγέλης Βλάχος, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου,Κωνσταντίνος Κωτσής,Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη,Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης και Κώστας Σαχπάζης –διερευνούν ποια θα είναι η θέση της σημερινής «αρχαιότητας» στο μέλλον και πώς επηρεάζει η ερμηνεία του αρχαιολόγου τη ματιά του θεατή μέσα από γλυπτές, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικές και εικαστικές δημιουργίες στην έκθεση «Αστερισμοί στο χώμα» που διοργανώνει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στους χώρους τής υπό διαμόρφωση Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου στο παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού (φωτογραφία). Η επιμέλεια είναι των Ειρήνης Καλλιγά και Φάνη Καφαντάρη. Από 20 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου.

ΡΟΔΟΣ

IKAROS από χώμα και νερό

Ενας κόσμος πλασμένος από χώμα και νερό, γεμάτος φαντασία και χρώμα, και ένα όνομα που μοιάζει να έχει βγει από τη μυθολογία, κι ας είναι απλώς ένα εμπορικό ακρωνύμιο. Ο λόγος για την ιταλική και μετέπειτα ελληνική βιομηχανία της Ρόδου ICARO που μπορεί πλέον να μη λειτουργεί, όμως τα πλακάκια παραγωγής της βρίσκονται ακόμη στα πατώματα του Grande Albergo delle Rose (Μεγάλο Ξενοδοχείο των Ρόδων), προορισμού διασημοτήτων και χώρου όπου διαδραματίστηκαν πολλά ιστορικά γεγονότα. Στην παραγωγή της συγκαταλέγονται κεραμικά πιάτα γεμάτα μπουκέτα λουλουδιών, πουλιά, ψάρια και ιππόκαμποι, καράβια με ανοιχτά πανιά που πλέουν μέσα στα κύματα, πορσελάνινες κούκλες με φορεσιές από τα Δωδεκάνησα και γοητευτικές μινιατούρες που παριστάνουν κάθε λογής ζωάκια, σερβίτσια, βάζα και κανάτια, τα οποία «επιστρέφουν» στη γενέτειρά τους χάρη στην έκθεση που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη και θα φιλοξενηθεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ως δίδυμη, αλλά εμπλουτισμένη, εκείνης που παρουσιάστηκε το φθινόπωρο στην Αθήνα. Από 27 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου.

ΚΡΗΤΗ

Ελλάδα – Κορέα, συμμαχία

Στο Ρέθυμνο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δημιουργεί έναν διάλογο δύο πολιτισμών, Ελλάδας – Κορέας, παρουσιάζοντας καλλιτέχνες της ασιατικής τέχνης στην έκθεση «Χάρτινο το φεγγαράκι» (έως 15/9) σε επιμέλεια της δρος Θάλειας Βραχοπούλου. Οι σκάλες του Αγίου Νικολάου, αρχιτεκτονικό τοπόσημο της πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου, συνδιαλέγονται με τα δημόσια έργα καλλιτεχνών (Λίζη Καλλιγά, Γιώργος Γυπαράκης, Αγγελική Σβορώνου, Μάρω Μιχαλακάκου, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Μανώλης Αναστασάκος κ.ά.) στο πρόγραμμα «Το πνεύμα της σκάλας», από τέλη Ιουνίου έως τον Νοέμβριο, σε επιμέλεια Θεόφιλου Τραμπούλη και Ελένης Κούκου. Η διοργάνωση του προγράμματος είναι του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου.

ΑΝΔΡΟΣ

Ο διαχρονικός Μυταράς

Ο πολύπλευρος και γεμάτος αντιφάσεις κόσμος ενός από τους δημοφιλέστερους έλληνες ζωγράφους, του Δημήτρη Μυταρά, που χτίστηκε από τα εξαιρετικά του σχέδια, τα ψυχογραφικά του πορτρέτα, τα έντονα χρώματα, τους «μαγικούς» του καθρέφτες, τον θυμό και την υπόγεια βία, τα σκηνικά και τα κοστούμια που σχεδίαζε για το θέατρο, συμπυκνώνεται σε μια έκθεση που ανοίγει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, την 1η Ιουλίου, μέσα από 100 έργα, εκ των οποίων 20 παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Την επιμέλεια έχει η Μαρία Κουτσομάλλη – Μορό. Εως 30 Σεπτεμβρίου.

Το «Ποιητικό αίτιο» στην τέχνη

Οι σχέσεις ανθρώπου και φύσης βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής 24ης έκθεσης του θεσμού Πλόες του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως που επιμελείται η Αθηνά Σχινά.

Στην ομαδική έκθεση που αποτελεί τον επίλογο μιας τετραλογίας και έχει τον τίτλο «Ποιητικό αίτιο» συμμετέχουν οι Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Καστρίτσης, Κώστας Κερεστεντζής, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Κυριακή (Χαραλαμπίδου), Φωτεινή Οθωναίου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Παπατσαρούχας, Παναγιώτης Πασάντας, Μαρία Στέφωση, Δημήτρης Τζαμουράνης και 36 καλλιτέχνες του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ένα «έργο – περιβάλλον».