Ολο και περισσότεροι αποκτούν φυσικό αέριο καθώς επεκτείνεται το δίκτυο. Εξήντα χιλιάδες νέες συμβάσεις για την παροχή φυσικού αερίου σε νοικοκυριά στον νομό Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται συναφθούν μέχρι το 2022 είπε ο διευθυντής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για νέες συνδέσεις της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας(ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Μιχάλης Στεργιόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την «αγορά ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Διανομή και προμήθεια ενέργειας, συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο». Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πέρυσι υπεγράφησαν 18.800 συμβάσεις στις εν λόγω περιοχές και ήδη φέτος σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας καθώς οι νέες συνδέσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν 10.000 και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τις 20.000. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι μέχρι το 2022 το δίκτυο που αυτή τη στιγμή είναι 84 χιλιόμετρα, θα έχει επεκταθεί κατά 370 χιλιόμετρα.

Περιοχές που συνδέθηκαν με φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, ήδη συνδέθηκαν το Φίλυρο, η Εξοχή και ο Χορτιάτης, ο Τρίλοφος, το Πλαγιάρι και η Νέα Μεσήμβρια ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο στο Νέο Ρύσιο. Τότε υπολογίζεται να ξεκινήσει και η τροφοδότηση του Λαγκαδά. Το 2019 θα είναι έτοιμο το δίκτυο στα Βασιλικά. Στα Κουφάλια, τη Χαλκηδόνα και τη Χαλάστρα εκτελούνται εργασίες, ενώ μετά τις παραπάνω περιοχές θα γίνει σύνδεση και του Δήμου Βόλβης. Στη Θεσσαλία συνδέθηκε το Βελεστίνο, το δίκτυο θα πάει στην Αγχίαλο το 2019 και στον Τύρναβο υπάρχει εγκατάσταση με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο). Φέτος επίσης προβλέπεται η σύνδεση της Ελασσόνας, της Καλαμπάκας και στη συνέχεια της Αγιάς και του Παλαμά.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και χρηματοδότησης της Δημόσιας Επιχείρισης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ) ανέφερε ότι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το δίκτυο διανομής που είναι κατασκευασμένο αυτή τη στιγμή φτάνει τα 150 χιλιόμετρα, στην Κεντρική Μακεδονία τα 144 και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα 126 χιλιόμετρα. Στο σχεδιασμό, άλλωστε, της εταιρείας για το μέλλον προβλέπεται η κατασκευή άλλων 494 χιλιομέτρων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα), 334 στην Κεντρική Μακεδονία (στις Σέρρες, το Κιλκίς, την Αλεξάνδρεια, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια) και 427 στη Στερεά Ελλάδα (τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λειβαδιά, το Καρπενήσι και την Αμφισσα). Τα παραπάνω αφορούν την πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου, ενώ σε δεύτερη φάση το δίκτυο θα επεκταθεί και στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 34 εκατ. ευρώ, ώστε να συμβάλλει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους περιφερειακούς δήμους της πόλης και σε μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.