Φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που είναι αυξημένες έως 54%. Με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής στο πρώτο και το τρίτο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τις φωτιές που θα άναβαν στον φόρο οι νέες τιμές ζώνης αλλά δεν κατάφερε να εξαλείψει τις επιβαρύνσεις που έρχονται για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογουμένους.

Ο νέος λογαριασμός που θα δουν τον Αύγουστο δεν είναι αμελητέος. Συγκεκριμένα, 737.709 θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ, για 160.001 οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 50 ευρώ και φτάνουν έως και τα 200 ευρώ, ενώ για 48.961 φορολογουμένους ο πέλεκυς του ΕΝΦΙΑ θα είναι βαρύς καθώς θα πληρώσουν έξτρα φόρο για την ακίνητη περιουσία τους άνω των 200 ευρώ.

Για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα γράφει το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν πέρυσι. Πολλοί μάλιστα που θα δουν να μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους θα διαπιστώσουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στο ύψος του. Μειωμένος φόρος θα προκύψει για περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι νέες τιμές ζώνης θα εφαρμόζονται για όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως φόρος μεταβίβασης, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά, τεκμήριο κατοικίας, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη. Δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους όλοι οι φόροι και τα τέλη εκτός του ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζονται με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει στους συμβολαιογράφους τους φορολογουμένους που θα δουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών για να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων, προκειμένου να βάλει στα ταμεία του όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους.

Πάνω-κάτω οι τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, σε σύνολο 10.216 ζωνών, προκύπτουν τα εξής:

* Σε 2.122 μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες

* Σε 4.302 έμειναν σταθερές

*Σε 3.792, που αντιστοιχεί στο 37,11% της επικράτειας, αυξήθηκαν.

Ωστόσο, η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν οδηγεί απαραίτητα και στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών ζώνης είναι εντός των ορίων των υφιστάμενων κλιμακίων με αποτέλεσμα να μη μεταβάλλεται το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης και προκειμένου να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις ή για να γλιτώσουν κάποιοι τον επιπλέον φόρο, διευρύνεται το ανώτατο όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ (βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα των ακινήτων στην Ελλάδα).

Ταυτόχρονα, αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων με μεσαία ακίνητη περιουσία να πληρώσουν φέτος μικρότερα ποσά φόρου.

Ο λογαριασμός

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις νέες τιμές και τις αλλαγές στα κλιμάκια και τον συμπληρωματικό φόρο, έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018 με τα εξής αποτελέσματα:

1. Ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται για 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων:

* αύξηση έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 φυσικά πρόσωπα

* Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων

* Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 46.891 φυσικών προσώπων.

2. Ελαφρώς μείωση του ΕΝΦΙΑ προκύπτει για 1.470.962 φυσικά πρόσωπα, χωρίς όμως το υπουργείο Οικονομικών να αποκαλύπτει πόσο μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα δουν στα εκκαθαριστικά του φόρου οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.

3. Χωρίς μεταβολή στον φόρο οδηγούν οι νέες αντικειμενικές αξίες για 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων.

4. Επιχειρήσεις:

* Μειωμένα εκκαθαριστικά για το 61%

* Αμετάβλητα εκκαθαριστικά για το 25%

* Αυξημένα για το 14% ή διαφορετικά για 7.126 επιχειρήσεις.

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν και τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από την περιοχή των 1.400 ευρώ και μέχρι 2.500 ευρώ. Επίσης, επιβαρύνσεις προκύπτουν για τις λαϊκές γειτονιές καθώς σε αυτές έγιναν μεγάλες αυξήσεις των τιμών ζώνης, αλλά μετριάσθηκαν από τις παρεμβάσεις στα κλιμάκια του κύριου φόρου, και στα νησιά κυρίως των Κυκλάδων.

Πάντως και όπως σημειώνουν φοροτεχνικοί, από τις παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν προ εκπλήξεως καθώς αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν προνοιακά ή κοινωνικά επιδόματα ή άλλα ευεργετήματα (ρυθμίσεις χρεών κ.λπ.).

Σε πέντε δόσεις

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή ορίζεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2019.