Ακριβός θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναπροσαρμοστούν μόνο οι τιμές ζώνης των ακινήτων χωρίς να αλλάξουν οι συντελεστές εμπορικότητας προκαλεί αρρυθμίες στην αγορά. Ακόμη και για τις περιοχές όπου μειώνεται η τιμή ζώνης η φορολογητέα αξία των καταστημάτων θα παραμείνει ακριβή λόγω εφαρμογής των υψηλών συντελεστών εμπορικότητας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις περιοχές που αυξάνονται οι τιμές ζώνης. Εκεί οι ιδιοκτήτες καταστημάτων θα δουν τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος να ανεβαίνει.

Ο συντελεστής εμπορικότητας είναι ο συντελεστής που εκφράζει την εμπορικότητα ενός δρόμου ή τμήματος δρόμου μιας συγκεκριμένης ζώνης και καθορίζει την τελική φορολογητέα αξία του καταστήματος. Στα χρόνια της κρίσης η αγορά των εμπορικών ακινήτων κατέρρευσε. Λουκέτα, κατεβασμένα ρολά και έρημοι δρόμοι είναι το σκηνικό που κυριαρχεί σε πολλά σημεία στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλούς δήμους της χώρας. Σε αντίθεση με τις τιμές των καταστημάτων που κατέρρευσαν τα τελευταία χρόνια οι συντελεστές εμπορικότητας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά την τελευταία μικρή έως 18% μείωσή τους τον Ιανουάριο του 2016. Τι σημαίνει αυτό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων; Θα συνεχίσουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά ΕΝΦΙΑ για καταστήματα που είναι ξενοίκιαστα επί μήνες και δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ. Σε πλασματικές τιμές θα συνεχίσει να υπολογίζει η Εφορία και τις τιμές των οικοπέδων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Οπως στα καταστήματα, έτσι και για τα οικόπεδα, ενώ οι τιμές ζώνης αναπροσαρμόζονται, τρεις συντελεστές που καθορίζουν την τελική φορολογητέα αξία των οικοπέδων παραμένουν αμετάβλητοι. Μάλιστα, οι συντελεστές αυτοί έχουν να αλλάξουν από το 2007, όταν η αγορά των ακινήτων βρισκόταν σε άνθηση.Πρόκειται για:

* Τον συντελεστής οικοπέδου (ΣΟ). Ο συντελεστής αυτός χρησιμεύει για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης οικοπέδου ορισμένης περιοχής με βάση την τιμή ζώνης (ΤΖ).

* Τον συντελεστή συμμετοχής οικοπέδου (ΣΣΟ). Είναι ο συντελεστής που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής της αξίας του οικοπέδου επί τη συνολική αξία κτισμάτων και οικοπέδου.

* Τον συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ). Θεωρείται ο συντελεστής που εκφράζει τη δυνατότητα οικοδομικής εκμετάλλευσης του οικοπέδου και συνήθως συμπίπτει με τον συντελεστή δόμησης (ΣΔ) κάθε περιοχής.