Οι Podemos, το κόμμα που υπήρξε ο βασικός υποστηρικτής του Πέδρο Σάντσεθ στην προσπάθειά του να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι, κατηγόρησε την Παρασκευή τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας για «αλαζονεία» επειδή «νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει μόνος».

«Αυτός που δεν καταλαβαίνει (…) ότι οι Ισπανοί έδωσαν σύνταξη στον δικομματισμό, αυτός που έχει την αλαζονεία να πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, έχοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματός του, σίγουρα δεν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς, Πάμπλο Ιγκλέσιας, αναφερόμενος στον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Σάντσεθ στηρίχθηκε στις ψήφους των βουλευτών του Podemos αλλά και των μικρότερων αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας και των Βάσκων για να ανατρέψει την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) την 1η Ιουνίου.

Χθες, ο Ιγκλέσιας είχε ήδη προειδοποιήσει ότι «η πιο αδύναμη κυβέρνηση στην ιστορία (της χώρας) πιθανότατα θα αποδειχθεί γολγοθάς για τον Πέδρο Σάντσεθ» και πρόσθεσε: «Θέλησαν να κυβερνήσουν μόνοι τους (σ.σ. οι Σοσιαλιστές), τους εύχομαι καλή τύχη».

«Η Ισπανία που έδιωξε τον Ραχόι δεν ήταν μόνο τα πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι του PSOE, ήταν και τα πέντε εκατομμύρια που ψήφισαν το Unidos Podemos και οι πολλοί Καταλανοί και Βάσκοι ψηφοφόροι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο», είπε σήμερα ο Ιγκλέσιας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών του 2016.

Ο Ιγκλέσιας, που ζητούσε να συμπεριληφθούν μέλη του κόμματός του στην κυβέρνηση του Σάντσεθ, κάλεσε πάντως τους Σοσιαλιστές να κάνουν «διάλογο» και «να διαπραγματευτούν με πολλούς ανθρώπους» διαβεβαιώνοντας ότι η ριζοσπαστική αριστερά «του τείνει το χέρι».

Λίγο νωρίτερα, η νέα κυβέρνηση έκανε μια χειρονομία προς την αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας, αίροντας τον έλεγχο των δαπανών που είχε επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή, με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. «Αποφασίσαμε ότι θα δοθούν οδηγίες στις τράπεζες ώστε η κυβέρνηση της Καταλονίας να χειρίζεται η ίδια τις πληρωμές χωρίς να χρειάζεται η επίβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της κεντρικής κυβέρνησης», είπε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας Ισαμπέλ Θελάα.

Η απόφαση αυτή είναι μια ένδειξη της βούλησης της Μαδρίτης για εξομάλυνση των σχέσεων με την Καταλονία, πρόσθεσε, κρίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα» συζήτησης για την αυτονομία της επαρχίας.