Ο πρωταθλητής είναι εδώ. Η απάντηση του Παναθηναϊκού στο μπρέικ του Ολυμπιακού ήρθε με εντυπωσιακό τρόπο, με τους Πράσινους να παίρνουν σπουδαίο διπλό (71-66) και ξανά το πλεονέκτημα έδρας με ηγέτη τον MVP τους όλη τη χρονιά, τον Νικ Καλάθη.

Φωνές δικαιολογημένες από τους γηπεδούχους για το σφύριγμα του Αναστόπουλου στα 21.8» όπου ανακάλυψε φάουλ του Παπαπέτρου στη διεκδίκηση του ριμπάουντ (το σκορ στο 66-69) με τον Σίνγκλετον, ο οποίος είχε «κλειδώσει» πρώτος το χέρι του αντιπάλου του.

Για πολλοστή φορά όμως στο ΣΕΦ οι Πειραιώτες ξύπνησαν πολύ αργά και ποντάρισαν απλώς σε ηρωική αντεπίθεση, καθώς δεν άντεξαν και πάλι στο «πρέπει» που όσο περνούσε ο χρόνος γινόταν όλο και πιο βαρύ.

Ηγέτης

Ο Νικ Καλάθης εμφανίστηκε στον δεύτερο τελικό και θύμισε τον παίκτη τον οποίο θα χρυσοπληρώσουν οι Πράσινοι (και δικαίως) το καλοκαίρι για να τον κρατήσουν. Με 18 πόντους και 6 ασίστ ήταν ο ηγέτης τους, παρά το γεγονός ότι στο σημείο όπου ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά (50-49 στο 28′) ήταν ο Μάικ Τζέιμς εκείνος που με συνεχόμενους πόντους συνετέλεσε στο εντυπωσιακό σερί 16-2 που έφερε τους Πράσινους σε θέση ισχύος (65-52 στο 34′).

«Εκπληξη ήταν όπως παίξαμε την Κυριακή, στο χειρότερό μας παιχνίδι στα δύο χρόνια που είμαι στην ομάδα, όχι απόψε» τόνισε ο τεχνικός των Πρασίνων Τσάβι Πασκουάλ, που ξεκίνησε βασικό τον Λοτζέσκι (έστω και αν τον ξέχασε μετά και «κρύωσε») με τον Βέλγο να πληγώνει την πρώην ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο. Κλειδί σε εκείνο το διάστημα και η χρησιμοποίηση του Ογκαστ, που κάλυψε και με τον παραπάνω τον αρνητικό Γκιστ του πρώτου εικοσαλέπτου.

Την τελευταία πενταετία λοιπόν μόνο το 2015 ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει αλώβητη την έδρα του από τον Παναθηναϊκό σε τελικούς, κόντρα ίσως στη χειρότερη ομάδα των Πρασίνων την τελευταία δεκαετία και αυτό λέει πολλά.

Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα είναι περισσότερο πνευματικό και έτσι οι Πράσινοι έκαναν το 4/4 στο φαληρικό στάδιο μετά τον 5ο περσινό τελικό, το διπλό στην πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος και τη νίκη τους στην Ευρωλίγκα.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν αυτή τη φορά και στους πάγκους με τον Τσάβι Πασκουάλ (που είχε πολύ κακή βραδιά την Κυριακή στο ΟΑΚΑ) να κερδίζει κατά κράτος τον Γιάννη Σφαιρόπουλο (είχε καλή αντίδραση πάντως στο τέλος με την αλλαγή του σχήματος), που δεν μπόρεσε να βρει λύσεις και εγκλωβίστηκε επιμένοντας ιδιαίτερα σε αρχηγό (Σπανούλης) και υπαρχηγό (Πρίντεζης), οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικά δεν έχουν… εμφανιστεί στους τελικούς.

Ο Πρίντεζης βοήθησε μόνο στο σημείο που πήγε να γίνει η ανατροπή όπου έπαιξε «πεντάρι», καθώς για κακή τύχη των γηπεδούχων ωσεί παρών μέχρι στιγμής στους τελικούς είναι και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο αρχηγός των Πειραιωτών δεν είχε καθαρό μυαλό χθες σε αρκετά σημεία και αυτό στοίχισε κακές επιθέσεις, που παρέσυρε και τους υπόλοιπους. Ιδιαίτερα στο τραγικό –τρίτο –πεντάλεπτο όπου οι γηπεδούχοι έφτασαν με δυσκολία μόλις τους 7 πόντους!

Χωρίς καλύτερους τους δύο πυλώνες του ο Ολυμπιακός δεν έχει τύχη σε βάθος χρόνου.

«Φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο σαν να φοβηθήκαμε να νικήσουμε και μέτρησε η πίεση του γηπεδούχου. Ισως δικαιούμασταν κάτι καλύτερο στο φινάλε» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος, που δεν πήρε όσα θα ήθελε και από τους Αμερικανούς, έστω και αν στην προσπάθεια να γυρίσει τον αγώνα θυμήθηκε μέχρι και τον Μπράουν ο οποίος έβαλε ένα τρίποντο άλλα έχασε μια κρίσιμη βολή, σε έναν τομέα που στοίχισε στους γηπεδούχους (εννέα χαμένες βολές).

Και επεισόδια

Τα επεισόδια που έγιναν στο τέλος (είναι πολύ πιθανό ο 4ος τελικός να γίνει χωρίς θεατές) με σπασμένες τζαμαρίες και τρία καμένα αυτοκίνητα (έγιναν επτά συλλήψεις) από τους φίλους του Ολυμπιακού, σύμφωνα με τους ανθρώπους των Ερυθρολεύκων ήταν κατευθυνόμενα, με τον τιμ μάνατζερ της ομάδας Χρήστο Μπαφέ να καταγγέλλει ότι άνθρωποι των ΜΑΤ προκάλεσαν με ύβρεις αλλά και χειρονομίες τους φίλους της ομάδας πριν και μετά τον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του καταγγέλλει ότι είχε κόσμο πίσω από τα αποδυτήρια με κροτίδες και απειλές. Και μια κουβέντα για τη διαιτησία. Στον πρώτο τελικό με κακό τον Παναθηναϊκό (έχασε δίκαια) οι βολές ήταν 20-0 υπέρ του στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Χθες, με κακό τον Ολυμπιακό (ηττήθηκε επίσης δίκαια), στο 66-69 ο Αναστόπουλος έδωσε ανάποδο φάουλ. Χωρίς άλλο σχόλιο.

Ολυμπιακός (16/33 δίποντα, 6/19 τρίποντα, 16/25 βολές, 29-7 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 5 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 12 λάθη): Σπανούλης 12 (5/8 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 5 ασίστ, 2 λάθη), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 9 (2/7 σουτ), Παπανικολάου 6 (2/5 σουτ, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 κοψίματα), Ρόμπερτς 7 (1), ΜακΛίν 4, Μπράουν 4 (1), Παπαπέτρου 13 (2), Στρέλνιεκς 3 (1), Μάντζαρης, Γουίλτζερ 3 (1).

Παναθηναϊκός (20/41 δίποντα, 7/18 τρίποντα, 10/15 βολές, 26-6 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 6 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 9 λάθη.): Σίνγκλετον 6 (2/7 σουτ), Ρίβερς 5 (1/6 σουτ), Γκιστ 8, Λοτζέσκι 13 (2), Καλάθης 18 (3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Τζέιμς 17 (7/12 δίποντα, 0/4 τρίποντα), Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Ογκαστ 4, Αντετοκούνμπο.