Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά τούτες τις ημέρες έχει γεμίσει το Διαδίκτυο με παρακλήσεις, ευχές και… δεήσεις υπέρ της επιτυχίας των μαθητών και των μαθητριών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εως και το… απολυτίκιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχουν εφεύρει διάφορες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες. Θέλετε ένα παράδειγμα, έτσι, όπως το αλίευσα σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα; «Λαλήσαι εις τα ώτα, μαθητών και μαθητριών, τα ακριβή και τα άριστα, Πάναγνε, κατά την ώρα, αιτούμεν, των εξετάσεων. Πάνσοφε Χριστέ μου Ιησού, η πηγή της όντως σοφίας, φώτισον δεόμεθα, ταις ενεργείαις σου, όπως έχωσιν άπαντες, εν τη εξετάσει, νουν οξύν και γρήγορον εις το συγγράψασθε, πάσας τας ορθάς αποκρίσεις εν ταις ερωτήσεσι, Σώτερ, ταις υποκειμέναις αυτοίς πάντοτε». Τώρα θα πείτε, φτάνουν τα απολυτίκια, οι προσευχές, τα κομποσκοίνια και οι εκκλήσεις προς τα Θεία για έναν υποψήφιο στην ανώτατη εκπαίδευση ώστε να γράψει καλά στις εξετάσεις; Οχι βεβαίως, απαιτείται, πώς να το κάνουμε, και διάβασμα και καθαρό μυαλό.

Ενα μυστικό στο αφτί

Πάμε τώρα μια βόλτα στη Βουλή, όπου έχω πολλούς ανθρώπους μου. Ενας εξ αυτών μου μετέφερε το εξής λοιπόν: ένα ασυνήθιστο και αξιοπερίεργο τετ α τετ σημειώθηκε στο περιστύλιο έξω από την Ολομέλεια. Στο κατώφλι της εισόδου της βρισκόταν ο Νίκος Φίλης που ετοιμαζόταν να πάρει θέση στα έδρανα και στη συνέχεια να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής. Εκείνη την ώρα όμως έμπαινε βιαστικός και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Και όχι μόνο δεν τον προσπέρασε, αλλά κοντοστάθηκε, τον χαιρέτησε, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, και του ψιθύρισε κάτι στο αφτί για να μην το ακούσουν οι φύλακες και οι περαστικοί στους διαδρόμους. Το τετ α τετ των δύο διέκοψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου που βγήκε βιαστικός από την Ολομέλεια κι έπεσε πάνω τους.

Στη συνέχεια μάθαμε πως το «μυστικό» που είπε ο Αδωνις στον Φίλη αφορούσε την ομιλία της Φώφης Γεννηματά που είχε προηγηθεί. Κατά την άποψη του Αδωνη, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα «έριξε άγρια» στην κυβέρνηση.

Κερασμένος ο καφές

Αργότερα, στο καφενείο της Βουλής, ο άνθρωπός μου συνέλαβε έναν νυν και έναν πρώην να μαλώνουν για το ποιος θα κεράσει καφέ. Μιλώ για τον Κώστα Γαβρόγλου και τον Νίκο Φίλη. Σε παρατήρηση, μάλιστα, δημοσιογράφου πως οι δύο σύντροφοι είναι στα χαρακώματα για τον καφέ, έδειξαν να συμφωνούν. Ενημερωτικά, έχουν πολύ καλές σχέσεις και συχνά τα λένε.
Ενα «πράσινο» Κοινοβούλιο

Η Βουλή δεν θα μόνο πολύχρωμη, καθώς θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου «συμμετέχοντας» στο αυριανό Pride, αλλά ευελπιστεί να είναι και πράσινη. Τι εννοώ: γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον πρόεδροΝίκο Βούτσηκαι τους ανθρώπους του για μείωση της χρήσης των πόρων αλλά και για ανακύκλωση. Και το λέω αφού το έψαξα με αφορμή την πρόσφατη επιστολή τουΣταύρου Θεοδωράκηστον Πρόεδρο της Βουλής για κατάργηση των πλαστικών στον «Ναό της Δημοκρατίας». Κύριο μέλημα της περιβαλλοντικής δράσης, μου είπαν, είναι η διαχείριση του χαρτιού που χρησιμοποιείται. Για να ξέρετε, από το 2010 η μείωση του χαρτιού που χρησιμοποιείται για εκτύπωση είναι της τάξεως του 35%. Παράλληλα μου μετέφεραν ότι υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία ώστε να μειωθεί κι άλλο.

Ψηφιακά νομοσχέδια

Ενα από τα μέτρα και τις δράσεις που βρήκα ενδιαφέροντα είναι η δραστική μείωση του υλικού μέσα από τη χρήση ψηφιακών εγγράφων. Το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων της Βουλής βρίσκεται ήδη σε χρήση από τα 2/3 των υπηρεσιών, οι οποίες με τη διαχείρισή του σταδιακά καταργούν το χαρτί. Πλέον από τον περασμένο Οκτώβριο η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου πραγματοποιείται από τα υπουργεία αποκλειστικά με ηλεκτρονική διακίνηση ψηφιακών έγγραφων με τη χρήση ειδικού συστήματος που ανέπτυξε και διέθεσε η Βουλή. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει μάλιστα η ηλεκτρονική κατάθεση νομοσχεδίων με τη χρήση ψηφιακών υπογραφών. Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα γίνει και πιλοτική χρήση της «ηλεκτρονικής θυρίδας βουλευτή». Σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2017 επίσης, η Βουλή βρίσκεται πρώτη σε κατάταξη ανακύκλωσης χαρτιού. Τα καλά να λέγονται.

Ο διανοούμενος και οι ζυμώσεις

Στον απόηχο της μαζικής παρουσίασης του νέου βιβλίου τουΑριστείδη Μπαλτάμε τίτλο «Ονόματα του Κομμουνισμού» την Τρίτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να πω ότι οι άνθρωποί μου εντόπισαν κάτι βασικό, πέραν της παρουσίαςΤσίπρα. Πως εδώ επιβεβαιώθηκε ο νέος ρόλος τουΜπαλτάως οργανικού διανοούμενου του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι τυχαία, δε, εδώ ήταν όλες οι τάσεις, επιβεβαιώνοντας πως ο συγγραφέας και πρώην υπουργός είναι και υπερ-τασικός (πολιτικά μιλώντας) και προφανώς δεν υπάρχει πια απόσταση από τον Πρωθυπουργό. Αυτό το τελευταίο το λέω γιατί μετά τον δεύτερο ανασχηματισμό υπήρξε μια ένταση μεταξύΜπαλτάκαι Μαξίμου. Βεβαίως, μετά την παρουσίαση, στο απαραίτητο κρασί, στον αίθριο χώρο ακολούθησαν οι αναγκαίες ζυμώσεις. Για παράδειγμα, για ώρα εθεάθη οΣκορίνηςνα τα λέει με τον εμφανώς αδυνατισμένοΚώστα Ζαχαριάδη. Προφανώς με θέμα την πρόσφατη συνάντηση στο ξενοδοχείο Κάραβελ όπου επιχειρήθηκε η σύμπραξη των προεδρικών με την Πλατφόρμα 2010, που όμως δεν ακούω πως πάει και τόσο καλά.