Οταν πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας η Κόστα Ρίκα έπεσε στον «όμιλο του θανάτου» με αντιπάλους την Ιταλία, την Αγγλία και την Ουρουγουάη, όλος ο κόσμος έψαχνε να βρει τη δεύτερη χώρα μετά την Κόστα Ρίκα που θα αποχαιρετούσε πρόωρα τη διοργάνωση…

Με ογκόλιθο τον Κέιλορ Νάβας στο τέρμα (δέχτηκε μόλις ένα στα τρία ματς) οι Ticos τους διέψευσαν όλους, νικώντας Ιταλία (1-0) και Ουρουγουάη (3-1) και φέρνοντας 0-0 με την Αγγλία, κάτι που τους έδωσε την πρώτη θέση στον όμιλό τους και τους έφερε αντιμέτωπους με την Ελλάδα στη φάση των 16.

Εκεί που πάλι ο Κέιλορ Νάβας έβαλε… στοπ στον Φάνη Γκέκα στη διαδικασία των πέναλτι (με μια τεράστια απόκρουση) στέλνοντας εμάς στο σπίτι και αυτούς στα προημιτελικά.

Οπου η τύχη –αυτή τη φορά –δεν τους χαμογέλασε στα πέναλτι με την Ολλανδία (0-0 τα 120 λεπτά) και η εκπληκτική τους (αήττητη) πορεία σταμάτησε εκεί.

Ομως δεν ήταν μόνο τύχη. Ο Κέιλορ Νάβας έχει αλλάξει επίπεδο στην εθνική του και, το κυριότερο, δίνει άλλη αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του.

Στα γήπεδα της Βραζιλίας σε πέντε αγώνες (εκ των οποίων οι δύο πήγαν στα πέναλτι) δέχτηκε μόλις δύο γκολ, ένα από την Ουρουγουάη και άλλο ένα από τον Παπασταθόπουλο στο φινάλε του 90λεπτου με την Εθνική μας.

Το γεγονός ότι το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι αν και είχαμε αριθμητική υπεροπλία οφείλεται στον έμπειρο κίπερ. Ο οποίος πλέον στη Ρωσία θα εμφανιστεί έχοντας προσθέσει στο παλμαρέ του αυτή την τετραετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο Μουντιάλ, τρία τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ, συνεχόμενα μάλιστα, που του έχουν πάει την αυτοπεποίθηση στα ύψη!

Οι συμπαίκτες του τον λατρεύουν όπως και οι συμπατριώτες του που όχι μόνο τον αποθέωσαν, αλλά τον βράβευσαν κιόλας με την ευκαιρία του φιλικού με τη Βόρεια Ιρλανδία (3-0) την περασμένη Κυριακή, όπου ο έμπειρος κίπερ βρέθηκε στην πατρίδα του. Εκεί όπου όλοι μιλούν και πάλι για πρόκριση από τον όμιλο στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Κάμπελ και Ρουίζ

Αυτός είναι και ο οδηγός για την ομάδα του Οσκαρ Ραμίρεζ που θέλει στα γήπεδα της Ρωσίας να ακολουθήσει το –λογικό –φαβορί (Βραζιλία) στον επόμενο γύρο αφήνοντας εκτός νυμφώνος Σερβία και Ελβετία!

Δεν είναι εύκολο, αλλά η προηγούμενη παρουσία στη διοργάνωση έχει «μεγαλώσει» την Κόστα Ρίκα και από πλευράς ψυχολογίας και αγωνιστικά.

Ο –γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό –επιθετικός της Ρεάλ Μπέτις Τζόελ Κάμπελ και ο μέσος της Σπόρτινγκ Λισαβόνας Μπράιαν Ρουίζ είναι επίσης από τους κορυφαίους παίκτες της εθνικής ομάδας. Η οποία προκρίθηκε άνετα δεύτερη (πίσω από το Μεξικό και μπροστά από τον Παναμά) στον όμιλο της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής.

Ο προπονητής Οσκαρ Ραμίρεζ

Ακολουθεί τη συνταγή του Πίντο

Το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας είχε ζήσει την εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως παίκτης. Τώρα καλείται να οδηγήσει τους συμπατριώτες του ως προπονητής.

Ηταν βοηθός του Πάουλο Γουάντσοπ όταν ο τελευταίος… πλακώθηκε on camera συμμετέχοντας σε μια έντονη διένεξη και έτσι ο Ραμίρεζ τον διαδέχθηκε.

Ουσιαστικά θα βασιστεί στη συνταγή του Χόρχε Λουίς Πίντο, του προπονητή που είχε την ομάδα πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία.

Ετσι και αλλιώς είναι σχεδόν ίδια έχοντας κρατήσει τον βασικό κορμό σταθερό.

Ο Ραμίρεζ δίνει επίσης βαρύτητα στην άμυνα, αλλά παράλληλα θέλει να βλέπει και καλό ποδόσφαιρο μπροστά, κάτι που η Κόστα Ρίκα μπορεί να υποστηρίξει.