Από τη διαδρομή του χαρισματικού Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι προκύπτει ένα κοντράστ. Βρίθει εγχώριων τίτλων και ατομικών βραβείων το βιογραφικό του, αλλά δεν έχει κατακτήσει διεθνή τρόπαια σε συλλογικό επίπεδο ούτε έχει δρέψει δάφνες εθνικών διακρίσεων με την Πολωνία.

Είναι ενδεικτικό ότι προαλείφεται για την παρθενική παρουσία του σε τελική φάση Μουντιάλ (τουλάχιστον έχει συμμετάσχει σε δύο Euro) λίγο πριν από τα 30ά του γενέθλια (21 Αυγούστου). Και για να κλείσει θέση στο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη χρειάστηκε να πετύχει κάτι άνευ προηγουμένου για έναν ποδοσφαιριστή της Γηραιάς Ηπείρου. Με 16 γκολ σημείωσε ρεκόρ ατομικής παραγωγικότητας στην ιστορία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ευρωπαϊκή ζώνη. Ανάλογο ιστορικό υψηλό είχε πιστωθεί και στα προκριματικά του Euro 2016 με 13 τέρματα. Αναμενόμενο επομένως να φιγουράρει ως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Εθνική Πολωνίας με 52 γκολ σε 93 συμμετοχές, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά και την υστεροφημία του. Και δεν είναι αυτό το μοναδικό του παράσημο. Για την ακρίβεια είναι τόσο πολλά που δεν χωρούν να κρεμαστούν όλα στο πέτο του.

Εχει αναδειχθεί τοπ σκόρερ σε 11 διοργανώσεις (πρωταθλήματος, Κυπέλλου ή προκριματικών με την Εθνική)! Επί επτά σερί χρονιές ψηφίζεται κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χώρας του, ενώ το 2015 πρώτευσε και μεταξύ των προσωπικοτήτων της Πολωνίας από όλο το φάσμα του αθλητισμού. Είναι ο παίκτης που έφτασε στα 100 γκολ γρηγορότερα από κάθε άλλον αλλοδαπό στην Μπουντεσλίγκα. Χρειάστηκε 8 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα για να πετύχει ένα ασύλληπτο πενταρέ σε ματς του γερμανικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Μπάγερν κόντρα στη Βόλφσμπουργκ τον Σεπτέμβριο του 2015. Κι ας είχε επιστρατευθεί ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο επειδή προερχόταν από ίωση!

Πλήρες πακέτο

Θεωρείται γενικότερα ένας από τους πληρέστερους σέντερ φορ, καθώς διαθέτει όλο το πακέτο: δύναμη, ύψος, ταχύτητα, υψηλή τεχνική κατάρτιση, πλουραλισμό στην εκτέλεση. Μία μηχανή παραγωγής γκολ που έχει εκτινάξει τη χρηματιστηριακή του αξία στα 90 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt. Ενα ποδοσφαιρικό αστέρι που γεννήθηκε από βολεϊμπολίστρια μητέρα και τζουντόκα (πρωταθλητή) πατέρα, ο οποίος κλώτσησε και το τόπι στη δεύτερη κατηγορία της Πολωνίας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Πολωνία, που προκρίθηκε σε τελική φάση Μουντιάλ για 8η φορά στην ιστορία της (με επίδοση 8-1-1 στα προκριματικά), εναποθέτει εν πολλοίς τις ελπίδες διάκρισης στην κλάση του Λεβαντόφσκι.

Παίκτης-κλειδί θεωρείται και ο 24χρονος μέσος της Νάπολι Πιοτρ Ζιελίνσκι, ενώ συνολικά έχουν συμπεριληφθεί 19 «λεγεωνάριοι» στην τελική 23άδα. Ο μοναδικός παίκτης με περισσότερες συμμετοχές (97) από τον σουπερστάρ και αρχηγό της ομάδας Λεβαντόφσκι είναι ο Γιακούμπ Μπλαζτσικόφσκι της Βόλφσμπουργκ, που πιθανότατα θα γίνει 100άρης στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ανταμ Ναβάλκα

Με άλλη ιδιότητα ξανά σε Μουντιάλ

Υστερα από 40 χρόνια ο Πολωνός Ανταμ Ναβάλκα θα συμμετάσχει ξανά σε Μουντιάλ, αλλά με διαφορετική ιδιότητα. Το 1978 – υπό τις οδηγίες του Γιάτσεκ Γκμοχ – είχε αγωνιστεί στα γήπεδα της Αργεντινής όντας μάλιστα ο δεύτερος νεότερος της ομάδας του (δεν είχε συμπληρώσει τα 21 του χρόνια) που κατέλαβε την 5η θέση. Αυτή τη φορά εμφανίζεται σε Παγκόσμιο Κύπελλο ως προπονητής που καλείται να εμπνεύσει τους παίκτες. Είχε βρεθεί στο τεχνικό τιμ και ως συνεργάτης του Λέο Μπενάκερ (Μάιος 2007 – Ιούλιος 2008) και ανέλαβε χρέη χεντ κόουτς τον Οκτώβριο του 2013. Επί των ημερών του η Πολωνία προκρίθηκε για πρώτη φορά σε προημιτελική φάση Euro (2016).