Ο Χάρι Κέιν προβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια ως το νέο μεγάλο αστέρι της Εθνικής Αγγλίας. Οχι άδικα βέβαια, καθώς ο επιθετικός της Τότεναμ έχει καταφέρει με τις επιδόσεις του στην Πρέμιερ Λιγκ να προσελκύσει πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου προς το παρόν αμύνεται σθεναρά.

Ο 25χρονος επιθετικός είχε και φέτος μια εξαιρετική χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ και παρά το γεγονός ότι έχασε ένα χρονικό διάστημα με τραυματισμούς ήταν ο δεύτερος σκόρερ σημειώνοντας 30 γκολ, μόλις δύο πίσω από τον Μο Σαλάχ της Λίβερπουλ. Ενας ποδοσφαιριστής που διαθέτει εξαιρετική τεχνική «μυρίζεται» το γκολ και σε αυτό το Μουντιάλ θα ηγηθεί της Αγγλίας, σε μια ακόμα προσπάθεια να διακριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Λιονταριών Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αποφάσισε να του δώσει το περιβραχιόνιο, χρίζοντας τον το πιο νέο σε ηλικία αρχηγό. Πήρε το περιβραχιόνιο σε ηλικία 24 χρόνων και 325 ημερών, ξεπερνώντας τον Μπόμπι Μουρ ο οποίος ήταν αρχηγός στο Μουντιάλ του 1966 (25 χρονών και 81 ημερών).

«Εχει χαρακτήρα, τρομερές προσωπικές ικανότητες, ενώ είναι καταπληκτικός επαγγελματίας. Θέλει πάντα να διατηρεί τα στάνταρ του και τις επιδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο» εξήγησε ο Σάουθγκεϊτ. Ο Χάρι Κέιν έχει 24 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής και έχει πετύχει 13 γκολ καθώς σκόραρε και στο φιλικό με τη Νιγηρία. Και αφού ο Σάουθγκεϊτ ξέρει να τον χρησιμοποιήσει σωστά (και όχι όπως ο Ρόι Χόντζον στο Euro της Γαλλίας, όπου εκτελούσε τα κόρνερ), σίγουρα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και να ηγηθεί ενός, έτσι κι αλλιώς ,νεανικού ρόστερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές συμμετοχές της 23άδας την ημέρα που ανακοινώθηκε ήταν 449, δηλαδή μέσος όρος 19,5!

Απειρία στο «1»

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει βρει λοιπόν τον αρχηγό και ξέρει καλά πώς θα χρησιμοποιήσει και άλλους ποδοσφαιριστές που είχαν επίσης εξαιρετική χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ (Στέρλινγκ, Στόουνς, Ντέλε Αλι, Βάρντι κ.ά.). Ο πιο νέος του ρόστερ είναι ο 19χρονος αμυντικός της Λίβερπουλ, Αλεξάντερ-Αρνολντ, που επίσης είχε σπουδαία παρουσία, όχι μόνο στο αγγλικό πρωτάθλημα αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ σημαντικές θεωρούνται οι απουσίες του Τσάμπερλεν (τραυματίας) αλλά και του Λαλάνα που έμεινε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα και κρίθηκε ανέτοιμος.

Ο Σάουθγκεϊτ πάντως θα πρέπει να βρει και έναν τερματοφύλακα. Οι μεγάλοι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ έχουν ξένο σε αυτή τη θέση. Ετσι, από τη στιγμή που έμεινε εκτός ο Τζο Χαρτ, οι βασικές επιλογές του 48χρονου τεχνικού είναι ο 24χρονος Τζόρνταν Πίκφορντ της Εβερτον και ο 25χρονος Τζακ Μπάτλαντ της Στόουκ, με επικρατέστερο τον πρώτο. Και οι δύο όμως στερούνται εμπειριών.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ

Μικρή εμπειρία, σωστές αποφάσεις

Ανέλαβε την Εθνική Αγγλίας τον Σεπτέμβριο του 2016, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν εις βάρος τού τότε ομοσπονδιακού τεχνικού Σαμ Αλαρντάις. Με θητεία στις μικρές εθνικές ομάδες, ο Σάουθγκεϊτ μονιμοποιήθηκε στον πάγκο της Εθνικής δύο μήνες αργότερα, καθώς κρίθηκαν θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής. Οδήγησε την Αγγλία στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του 6ου ομίλου. Ο 48χρονος τεχνικός αγωνίστηκε σε Κρίσταλ Πάλας, Αστον Βίλα και Μίντλεσμπρο, ενώ είχε 52 συμμετοχές στην Εθνική λαμβάνοντας μέρος στα Μουντιάλ της Γαλλίας (1998) και Νότιας Κορέας – Ιαπωνίας (2002). Μπορεί να μη διαθέτει την ανάλογη πείρα, ωστόσο έχει δείξει πως ξέρει να παίρνει αποφάσεις.