Με τις κλιμακούμενες προκλήσεις και την εμμονή στη δημιουργία διαδοχικών προβλημάτων, όπως αυτά που δημιουργεί η ανακοίνωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί παγώματος της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, είναι προφανές ότι πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής σήμανε κόκκινος συναγερμός για τις προκλητικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς, μόλις 17 μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, και με την επιλογή της να συνδέσει ευθέως, για μια ακόμη φορά, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό πραξικοπηματιών και η κυβέρνησή μας θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα. (…) Εχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ για τη μετανάστευση, έχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, και τη σταματήσαμε, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί» τόνισε με προκλητικό ύφος ο Τσαβούσογλου σε μια προεκλογική συγκέντρωση και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή η συμφωνία σταματάει».

Στην κυβέρνηση δεν είδαν με καλό μάτι τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου που εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες, και παρά την προσπάθεια να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, υπάρχει προβληματισμός και σκεπτικισμός για τη στάση της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, στη σκιά των συζητήσεων για τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, έλεγαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά τη διμερή συμφωνία. Αυτή η διμερής συμφωνία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά και αρμόδιους παράγοντες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνομίλησαν με τα «ΝΕΑ», έχει παγώσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι η συμφωνία έχει παγώσει από την στιγμή που η Ελλάδα απέρριψε το τουρκικό αίτημα έκδοσης των 8 και διευκρινίζουν ότι από τότε δεν έχει γίνει ούτε μία επανεισδοχή, αν και υπάρχουν πληροφορίες για περίπου 20 άτομα. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου είχε θέσει και πάλι το ζήτημα του παγώματος της διμερούς συμφωνίας μετά την απόρριψη του πρώτου αιτήματος έκδοσης των 8.

Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ. «Δεν ανησυχούμε και δεν διακινδυνεύεται η συνολική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από το γραφείο του ευρωπαίου επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ομως οι Βρυξέλλες έσπευσαν να ζητήσουν διευκρινίσεις από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επίσημη τοποθέτηση ενδεχομένως να υπάρξει εάν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρασκηνιακές επαφές.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν «ατυχή» τη δήλωση Τσαβούσογλου και σημείωναν μεταξύ άλλων ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με έμπειρα διπλωματικά στελέχη φαίνεται ότι αυτή είναι μια κίνηση που έχει περισσότερο στοιχεία εσωτερικής κατανάλωσης εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Αγκυρα δεν θα ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τα οφέλη της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό. Ωστόσο, προσθέτει ένα λιθαράκι στην πίεση προς την Ελλάδα σε σχέση με την υπόθεση των 8 που αυτή τη στιγμή είναι ίσως το σοβαρότερο αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Για απαράδεκτη στάση που υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή μιλά η ΝΔ και συνεχίζει ότι η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται.«Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό σε ένα θέμα που αφορά συνολικά τηνΕΕ, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά» είναι η γραμμή του Κινήματος Αλλαγής.