Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί διακοπής της συμφωνίας με τη χώρα μας για τις επανεισδοχές προσφύγων.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στα «ΝΕΑ» πως εξετάζουν με προσοχή και στις λεπτομέρειές της τη δήλωση Τσαβούσογλου, προκειμένου να εξακριβώσουν ποιες είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Ωστόσο, όπως τόνιζαν, η ελληνική πλευρά αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τοποθετηθεί μέσω των επίσημων διπλωματικών οδών. «Πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία και δεν γίνεται να μιλάμε για το μέλλον της στηριζόμενοι σε μια δήλωση» σημειώνουν.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν άνθρωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρεται στη διακοπή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, αλλά στη διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και αναφέρεται στον Εβρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για δύο παράλληλα προγράμματα, στη δε Κοινή Δήλωση ΕΕ –Τουρκίας μέρος των συμφωνηθέντων είναι και οι επανεισδοχές στην Τουρκία. «Και από τη στιγμή που με τη δήλωσή του ο τούρκος υπουργός δεν αναφέρεται στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημαίνει πως αυτή βρίσκεται σε ισχύ».

Σημειώνεται πως από τις αρχές του 2018 έως και την περασμένη Τετάρτη 6 Ιουνίου οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από θαλάσσης στην Ελλάδα έφτασαν τις 11.653. Την ίδια στιγμή, οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ –Τουρκίας, που καταγράφηκαν φέτος ήταν μόλις 146.

Η τήρηση της Συμφωνίας με την Τουρκία και η εντατικοποίηση των επιστροφών στη γείτονα είναι πάγιο αίτημα των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται τα τελευταία τρία χρόνια στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα.

Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου θα πρέπει να κινητοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Συνιστώ στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μάθει γεωγραφία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη και όταν απειλεί ότι παύει τη συμφωνία Ελλάδας –Τουρκίας, στην πραγματικότητα απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανειλημμένα η Τουρκία στην προσπάθεια να πιέσει χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «όπλο». Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιδράσουν» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη, η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις επιστροφές έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργούσε, «οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι οι επιπτώσεις σε αυτό το κομμάτι θα είναι μεγάλες. Ωστόσο, εάν πίσω από τη δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κρύβεται η πρόθεση της Τουρκίας να αφήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα, τότε αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Συνήθως, κάθε φορά που η Τουρκία δημιουργεί για τους δικούς της λόγους μία ένταση, κάνει μία επίδειξη ισχύος και δεν είναι απίθανο τις επόμενες ημέρες να δούμε ξαφνικά μια αύξηση στις προσφυγικές ροές, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα ξαναζήσουμε στιγμές του 2015».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ», η νέα αυτή τουρκική δήλωση αποδεικνύει και πόσο ευάλωτη είναι η Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, «κι αυτό γιατί εξαρτάται από τις διαθέσεις της Τουρκίας. Η Δήλωση αυτή έβαλε σε ρόλο κεντρικού παίκτη, μιας και ελέγχει τις ροές, τη γειτονική χώρα. Το ερώτημα είναι ένα: Εάν όντως η Τουρκία παγώνει τη Συμφωνία, εμείς τι κάνουμε από την πλευρά μας, την εφαρμόζουμε μονομερώς;».