Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στην Πύλο Μεσσηνίας, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Πύλου, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στην Πυροσβεστική, αφού υπήρχε κίνδυνος και για τον αρχαιολογικό χώρο και για σπίτια και το Κέντρο Υγείας που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τονίζεται ότι τα μνημεία είναι πλέον ασφαλή από την πυρκαγιά. 

Όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, «η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου. Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου και της συντονισμένης προσπάθειας των προαναφερόμενων υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της. Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου».

Στο χώρο έσπευσαν οι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της γενικής γραμματέα Μ. Βλαζάκη και του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρη.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από το νεκροταφείο της Πύλου και από την περιοχή του παλιού νοσοκομείου, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Κέντρο Υγείας Πύλου.

Όπως αναφέρει η ενημέρωση της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Καφαντάρης: Ηταν μία πολύ επικίνδυνη φωτιά

«Ήταν μία πολύ επικίνδυνη φωτιά, αφού το πύρινο μέτωπο πλησίασε τις παρυφές της πόλης της Πύλου. Όμως, χάρη στις προσπάθειες των επίγειων και εναερίων μέσων της πυροσβεστικής, οι φλόγες δεν επεκτάθηκαν προς τα σπίτια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να προστατεύσουν από τη φωτιά και τον αρχαιολογικό χώρο, προσθέτοντας ότι στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν και οχήματα του δήμου.

Ωστόσο, όπως είπε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, από τη φωτιά κάηκε πευκοδάσος μέσα και έξω από το κάστρο.