Σ’ αυτή την περίπτωση η φωτιά… έβγαλε λαγό. Εγινε αιτία για τονεντοπισμό μεγάλου αριθμού κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων σε περιοχή της Λοκρίδας μετά από την κατάσβεσή της, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ «κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε την Πέμπτη κατά τις μεσημεριανές ώρες στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, βόρεια του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδας, ανευρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδος και από ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, που συμμετείχε στην κατάσβεσή της, με επικεφαλής τον Νικόλαο Σπαή, ταξίαρχο πυροσβεστικής».

«Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση περίπου 150μ., τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, προσθέτοντας ότι «πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού».

Πρόκειται για περισσότερα από 200 αντικείμενα, η πλειονότητα των οποίων χρονολογείται, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, στα κλασικά χρόνια (α΄μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης, μεταξύ των αντικειμένων, υπάρχει κι ένα σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. «Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια (σσ. είδος βραχιολιών), δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κλπ.», πληροφορεί το υπουργείο.

«Η περιοχή της Λοκρίδας πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών» καταλήγει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανακοίνωσή του.