Σβήνουν, γράφουν και… μαγειρεύουν στην Καραγεώργη Σερβίας. Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν απλωθεί στα γραφεία των ειδικών επιτροπών όπου γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις. Σε χρόνο παράλληλο τρέχουν οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Στις περιοχές όπου τα τεστ προσομοίωσης βγάζουν μεγάλες διαφορές έρχονται οι ειδικοί των αντικειμενικών και παρεμβαίνουν. Κόβουν – ράβουν τις τιμές για να περιοριστούν μεγάλες αυξήσεις που θα φουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του φόρου από την οποία θα προκύψουν οι οριστικές τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα. Η ώρα των αποκαλυπτηρίων των νέων αντικειμενικών πλησιάζει. Σε πέντε ημέρες, στις 14 Ιουνίου, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και τα ψέματα τελειώνουν…

Νέες εκπλήξεις το 2019

Για φέτος, γιατί σε ό,τι αφορά το 2019 έρχονται νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο λογαριασμός τους θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αφού σχεδιάζεται να υπαχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια. Θυμίζω ότι δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα. Την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο είχε γίνει μείζον θέμα και είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων. Τα εκκαθαριστικά έβγαζαν τρελά ποσά φόρου και λόγω λανθασμένων υπολογισμών. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιβάρυνσης που έρχεται για τους φορολογουμένους, αρκεί να επισημανθεί ότι η συνολική αξία των αγροτεμαχίων υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ!..

Από βδομάδα τα ακινητα

Και μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής. Οι διατάξεις με τις παρεμβάσεις που θα αφορούν τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα κατατεθούν με τη μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό καθώς, όπως είπαμε προηγουμένως, μέχρι και την τελευταία στιγμή θα μαγειρεύονται οι νέες αντικειμενικές τιμές και ο ΕΝΦΙΑ, που έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι θα τον καταργούσε.

Η αγωνία του μπαμπά

Τρέχοντας έφυγε χθες από την ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν έτρεχε για να δει τι έγινε με τη δόση που μας μπλόκαρε ο ESM, δεν ήταν η αγωνία για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά κάτι πολύ πιο ανθρώπινο. Ηθελε να πάρει τηλέφωνο την κόρη του να μάθει πώς πήγε στις Πανελλαδικές.

Κατά την άποψη του υπουργού «ο Μαρωνίτης έγραφε και λίγο δύσκολα»… Ευτυχώς που δεν έδινε εξετάσεις ο Ευκλείδης.

Για πάντα μαζί

Χρόνια ολόκληρα, κατά τις τακτικές ενημερώσεις των δημοσιογράφων από το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις έφτανε συχνά στο σημείο να αγανακτεί με τον καταιγισμό ερωτήσεων σε σχέση με την Ελλάδα. Το τελευταίο δίμηνο το σκηνικό άλλαξε. Κύριο θέμα είναι η Αργεντινή και σύντομα πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι το βασικό θέμα θα είναι η Ιταλία. Οσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα ότι ξεμπερδέψαμε με το ΔΝΤ κινδυνεύουν να διαψευστούν παταγωδώς. Διότι σε κάθε περίπτωση, ο Τζέρι ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα δίνει το «παρών» στην επιτήρηση της χώρας και μετά τις 20 Αυγούστου.

Η μάχη της Κρήτης

Το γιοφύρι της Αρτας… θυμίζει η περιβόητη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Από τη μια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πιέζει τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να τελειώσει το έργο το 2021 και όχι το 2023 και από την άλλη ο ΑΔΜΗΕ εγείρει απαιτήσεις για να περάσει το έργο υπό την πλήρη κυριότητά του. Η Αρχή σημειωτέον επιδιώκει την υλοποίηση της διασύνδεσης με τη συνεργασία του Διαχειριστή και της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector, η οποία τρέχει αντίστοιχο έργο για τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Μάλιστα η ΕΕ χρηματοδοτεί τις μελέτες του επενδυτικού σχεδίου και το αντιμετωπίζει ως κοινό με εκείνο της Κρήτης – Αττικής. Ο Διαχειριστής όμως δεν τα βρίσκει με την κοινοπραξία. Και επειδή το θρίλερ κρατά μήνες… την ερχόμενη Τρίτη φτάνει στην Αθήνα η αρμόδια αντιπροσωπεία της Κομισιόν, προκειμένου να λύσει το μπλέξιμο… Το θέμα είναι ότι η Κρήτη από το 2020 θα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, καθώς οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ που δίνουν ρεύμα στο νησί θα πρέπει να αποσυρθούν, λόγω αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών.

Κι όπως όλα δείχνουν τη λύση θα τη δώσουν πάλι οι Βάρβαροι…