Τρόμο προκαλεί η Ισπανία και μόνο στην ιδέα πόσους άσους άφησε εκτός αποστολής για το Μουντιάλ ο προπονητής Γιούλεν Λοπετέγκι.

Μοράτα, Φάμπρεγας, Μάρκος Αλόνσο, Αντερ Ερέρα, Εκτορ Μπεγερίν. Η τεράστια δεξαμενή ταλέντων επιτρέπει στους Φούριας Ρόχας να επιλέγουν όχι μόνο τους πιο ταλαντούχους ή τους πιο έμπειρους, αλλά τους πιο φορμαρισμένους.

Το παιχνίδι της Ισπανίας μοιάζει με rollercoaster για τους αντιπάλους. Η φιλική νίκη επί της Αργεντινής (χωρίς τον Μέσι) με 6-1 στις 27 Μαρτίου προκάλεσε ανατριχίλα στους αντιπάλους της.

Ενας θανατηφόρος συνδυασμός κατοχής μπάλας και αποτελεσματικότητας. Εμπειρίας και νιάτων. Σοβαρότητας και ενθουσιασμού.

Με ψυχή της ομάδας τον Σέρχιο Ράμος και στυλοβάτες δίπλα του την παλιά σειρά των Ινιέστα, Μπουσκέτς και Πικέ, η Ισπανία μπορεί να νιώθει σίγουρη ενόψει των δύσκολων στιγμών που θα έρθουν στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οταν ο Λοπετέγι πήρε τη σκυτάλη από τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε, αποστολή του ήταν να φουσκώσει ξανά τα πανιά της φιλοδοξίας της πιο ταλαντούχας ομάδας του κόσμου.

Για να το πετύχει αυτό έστρεψε το βλέμμα στους νέους και διψασμένους για διακρίσεις ποδοσφαιριστές, που όμως έφεραν ως προίκα μεγάλη εμπειρία από παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Κόκε, Ισκο, Καρβαχάλ, Ροντρίγκο, Τιάγκο Αλκάνταρα αλλά και Ντε Χέα συνδυάζουν τα στοιχεία που θέλει ο Λοπετέγκι για να κατακτήσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

«Πολλοί παίκτες βρίσκονται στην εθνική ομάδα από τότε που είναι παιδιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, γιατί από τις μικρές ηλικίες έχουν εξοικειωθεί να παίζουν σε διεθνή τουρνουά εναντίον των καλύτερων από κάθε χώρα» εξηγεί ο Λοπετέγκι.

Κατά τον προπονητή της Ισπανίας, η καλύτερη ομάδα είναι πάντοτε αυτή που συνδυάζει με άψογο τρόπο τις διαφορετικές γενιές, κάτι που κάνει τώρα η Ισπανία.

Ο Τιάγκο παρατηρεί πως η νέα Εθνική Ισπανίας, εκτός από ποιότητα, διαθέτει επιθυμία και πείνα για διάκριση.

Είναι τα στοιχεία που έλειψαν από τους Φούριας Ρόχας στο προηγούμενο Μουντιάλ και φρόντισε να προσθέσει ο Λοπετέγκι.

Πολλοί από τους παίκτες που καλούνται να πρωταγωνιστήσουν στη Ρωσία, όπως ο Ισκο και ο Ντε Χέα, είχαν διακριθεί στις μικρότερες ομάδες υπό τις εντολές του νυν ομοσπονδιακού προπονητή.

Πρόκειται για μια από τις εξηγήσεις στο φαινόμενο ο Ισκο να μην παίζει βασικός στα περισσότερα παιχνίδια της Ρεάλ, ενώ στην Ισπανία όχι μόνο να ξεκινά στην 11άδα, αλλά και να διακρίνεται.

«Ο προπονητής μάς δείχνει εμπιστοσύνη σε αντίθεση με άλλους» (καρφί για τον Ζινεντίν Ζιντάν).

14 τα Παγκόσμια Κύπελλα στα οποία έχει αγωνιστεί η Ισπανία. Η παρουσία της σε τελικές φάσεις είναι συνεχής από το 1978. Εχει κατακτήσει μία φορά το τρόπαιο, το 2010, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο στην επόμενη διοργάνωση.

Ο προπονητής Γιουλέν Λοπετέγκι

Το μεγάλο στοίχημα

Παλιός τερματοφύλακας, πέρασε από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά καριέρα έκανε στη Λογκρονιές και τη Ράγιο Βαγεκάνο, της οποίας έγινε προπονητής για ένα φεγγάρι το 2003.

Θήτευσε στη συνέχεια για έναν χρόνο στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης πριν αναλάβει τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας. Την Κ19 την οποία οδήγησε το 2012 στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, την Κ20 και την Κ21 με την οποία επίσης στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, έχοντας υπό τις οδηγίες του τους Κόκε, Ισκο και Ντε Χέα.

Επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Ντελ Μπόσκε τον Ιούλιο του 2016, μετά το αποτυχημένο Μουντιάλ των Ισπανών στη Βραζιλία. Στα προκριματικά οδήγησε την Ισπανία σε 9 νίκες σε 10 αγώνες και έστειλε στα μπαράζ την Ιταλία, από τα οποία η Σκουάντρα Ατζούρα δεν κατάφερε να προκριθεί.