Μοιάζει αυτονόητο. Εκείνος που υποχρέωσε τους φίλους του ποδοσφαίρου να γκρεμίσουν το δίλημμα «Πελέ ή Μαραντόνα» για χάρη του δεν γίνεται να μην προσθέσει στο ράφι με τα τρόπαια το μεγαλύτερο όλων. Εκείνο που τελικά λειτουργεί ως διαχωριστική γραμμή στη συνείδηση όλων.

Ο 30χρονος Λιονέλ Μέσι ξεκινά για το 4ο Μουντιάλ της καριέρας του και η λογική λέει πως του μένει ακόμη ένα… κανονάκι.

Το παρελθόν

Το 2006 ο Πέκερμαν δεν τον εμπιστεύτηκε στον προημιτελικό με τη Γερμανία, όπου οι Γκαούτσος έχασαν στα πέναλτι.

Το 2010 χάθηκε στη μετάφραση του προπονητή Μαραντόνα, όταν ο Ντιέγκο νόμιζε πως θα φτάσουν τα λόγια του για να τον βάλουν στα… παπούτσια του.

Το 2014 ήταν εκείνο το καταραμένο τετ α τετ του Ιγκουαΐν με τον Νόιερ που ίσως να άλλαζε την ιστορία του τελικού. Το άγγιξε το τρόπαιο ο Λέο, δικό του όμως δεν έγινε. Οπως δεν έγινε σε δύο διαδοχικούς χαμένους τελικούς του Κόπα Αμέρικα.

Στη βρύση φτάνει, το νερό της δόξας όμως δεν το έχει γευτεί ακόμη. Και ειδικά στα Μουντιάλ: Προς το παρόν η Ιστορία γράφει πως σε κάθε του απόπειρα πέφτει σε μπλόκο γερμανικό, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Σε όλες τις απόπειρες ώς εδώ υπήρξαν στιγμές που το τεράστιο ταλέντο του επικρατούσε της λογικής. Υπήρξαν όμως και άλλες που το άγχος στην ιδέα πως κουβαλά μια πατρίδα στην πλάτη του τον λύγιζε. Αυτή τη φορά; Δείχνει πιο ήρεμος.

«Στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν υπάρχει λογική. Πρέπει να κερδίσουμε το πρώτο παιχνίδι, το οποίο είναι το πιο σημαντικό προκειμένου να μας δώσει ηρεμία. Ολοι πηγαίνουμε στη Ρωσία για τον ίδιο λόγο. Είναι ένα όνειρο για εμάς, για τη χώρα μας, η κατάκτηση του τροπαίου. Δεν είμαστε μέσα στα φαβορί, αλλά είμαστε καλή ομάδα, προπονούμαστε και βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Εχουμε καλούς παίκτες και δυναμώνουμε προκειμένου να κοντράρουμε στα ίσα κάθε ομάδα» δήλωσε πριν από μερικές ημέρες, για να προσθέσει πως:

«Φυσικά και θα αντάλλασσα έναν τίτλο με την Μπαρτσελόνα (από τους 32 που έχει κατακτήσει) για έναν με την εθνική ομάδα. Είναι κάτι μοναδικό, ακόμη και στη σκέψη πως μπορεί να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή». Ρωτήθηκε και για τα φαβορί. Είπε για τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, ακόμη και για τη Γαλλία.

Για την ομάδα του; Η μπάλα χαμηλά και τα υπόλοιπα στο χορτάρι. Εκεί όπου ο Κουν Αγκουέρο (Σίτι), ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν (Γιουβέντους), ο Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους), ο Ανχελ ντι Μαρία (Παρί) και ο Εβερ Μπανέγα (Σεβίλλη) θα είναι στο πλευρό του.

3 Οι συμμετοχές του Λίο Μέσι σε Μουντιάλ (2006, 2010, 2014) και ισάριθμοι αποκλεισμοί για την Αργεντινή από τον ίδιο αντίπαλο. Από την ομάδα της Γερμανίας!

Ο προπονητής Χόρχε Σαμπάολι

Η ώρα των αποδείξεων

Ο ποδοσφαιρικός γιος τού Μαρσέλο Μπιέλσα. Εκείνος που στέρησε από την πατρίδα του, την Αργεντινή, το Κόπα Αμέρικα 2015 όταν και το κατέκτησε για χατίρι της Χιλής. Εναν χρόνο μετά την ανάληψη της ευθύνης στην ώρα των αποδείξεων. Στην ώρα της πρόκλησης για την πρώτη κατάκτηση του Μουντιάλ μετά το 1986. Α, και μια και αναφέραμε εμμέσως την ευλογία του Ντιέγκο Μαραντόνα… Ο τελευταίος μύθος ούτε να τον ακούει τον Σαμπάολι: «Ηρθε στην Εθνική με ένα σωρό βοηθούς και προσπαθεί να μας εξηγήσει ότι η μπάλα είναι στρογγυλή. Οφείλει να έχει μεγαλύτερο σεβασμό για αυτό που αφήσαμε στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Για μένα είναι προδότης. Οταν κερδίσαμε το Davis Cup, μου είπε ότι ήθελε να με τιμήσει στη Σεβίλλη, όμως τώρα που ανέλαβε την Εθνική δεν θέλει καν να μιλάει για ποδόσφαιρο με τον Μαραντόνα». Πώς να λένε άραγε το «άρχισαν τα όργανα» στο Μπουένος Αϊρες;