«Αυτό είναι σωστό, πρωτάθλημα και Κύπελλο στον Ολυμπιακό» έγραφε το μπλουζάκι που φόρεσαν οι παίκτες της νεοσύστατης ομάδας χάντμπολ των Ερυθρολεύκων αμέσως μετά την κατάκτηση του νταμπλ στην πρώτη κιόλας χρονιά ίδρυσης του τμήματος!

«Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα χάντμπολ για το νταμπλ! Μια ακόμα ομάδα, σε ένα ακόμα σπορ αρχίζει την αυτοκρατορία της στον Ελληνικό Αθλητισμό! Ζήτω ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!» ήταν το μήνυμα του ηγέτη των Ερυθρολεύκων Βαγγέλη Μαρινάκη λίγο μετά το φινάλε του συναρπαστικού τελικού.

Ολική ανατροπή

Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του επί της ΑΕΚ (24-23) πέτυχε την ολική ανατροπή από 0-2 σε 3-2 νίκες και κατέκτησε και το πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας όμως κάτι μοναδικό στα χρονικά στην ιστορία του Ερασιτέχνη.

Κατέκτησε σε όλα τα ομαδικά αθλήματα το πρωτάθλημα (!), τα τρία εκ των οποίων ήρθαν στο Κλειστό Μελίνα Μερκούρη (βόλεϊ ανδρών και γυναικών και χάντμπολ ανδρών) ενώ επίσης οι Πειραιώτες κατέκτησαν τον τίτλο στο πόλο ανδρών και γυναικών καθώς και στο μπάσκετ γυναικών! Ενα μοναδικό 6/6 που μάλιστα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (5/6) συνδυάστηκε με την κατάκτηση του νταμπλ. Μοναδική εξαίρεση το βόλεϊ των ανδρών που έχασε το Κύπελλο (από τον ΠΑΟΚ) αλλά πήρε και εκεί δεύτερο τρόπαιο μέσα στη χρονιά (Λιγκ Καπ).

Φυσικά το κερασάκι στην τούρτα ήταν το ευρωπαϊκό τρόπαιο των κοριτσιών στο βόλεϊ ενώ η ανδρική ομάδα του πόλο ξεκινά απόψε στη Γένοβα τη δική της προσπάθεια για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Δηλαδή, ήδη, ο Ερασιτέχνης έπιασε… 13άρι τίτλων και κυνηγάει τον 14ο στη Ιταλία, με τον πρόεδρό του Μιχάλη Κουντούρη δικαίως να καμαρώνει γι’ αυτά τα επιτεύγματα.

«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου, διότι εκπροσωπούσαμε έναν τεράστιο σύλλογο και αθλητικό οργανισμό. Δεν μπορούσαμε να είμαστε εμείς το μόνο τμήμα του Ερασιτέχνη που δεν θα κατακτούσε το πρωτάθλημα, δεν θα το αντέχαμε» εξομολογείται στα «ΝΕΑ» ο ογκόλιθος του τέρματος του Ολυμπιακού Κώστας Τσιλιμπάρης που έφτασε αισίως τα 10 πρωταθλήματα και τα 10 Κύπελλα!

«Θυμάμαι σαν τώρα το πρώτο πρωτάθλημα, 17 ή 18 χρονών στο Ζηρίνειο, ως τερματοφύλακας του Δούκα, αλλά πιστέψτε με απόψε είναι η κορυφαία μου στιγμή και εύχομαι να μην είναι το τελευταίο πρωτάθλημα και να κατακτήσω και άλλα με τον Ολυμπιακό. Το βάρος της εκπροσώπησης ενός τέτοιου συλλόγου ήταν μεγάλο γι’ αυτό θέλαμε πάση θυσία να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο μας και τη διοίκηση» λέει ο έμπειρος κίπερ που είναι σχεδόν μόνος του η ιστορία του χάντμπολ, έχοντας κατακτήσει 10 πρωταθλήματα (1998, 2001 με Δούκα, 2005 με Αθηναϊκό, 2010, 2011 με την ιταλική Κονβερσάνο, 2013 με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015 με την ιταλική Μπολτσάνο, 2016 με Φίλιππο Βέροιας και 2017 με τα ΙΕΚ Ξυνή και τώρα με τον Ολυμπιακό). Εχει άλλα 10 Κύπελλα και συνολικά έφτασε τους 24 τίτλους με 9 διαφορετικές ομάδες! Ψηφίστηκε MVP των τελικών μαζί με τον Δημήτρη Τζηρά, που σημείωσε 35 γκολ συνολικά στους πέντε τελικούς!

«Είναι ένας γίγαντας που μας εμπνέει. Τρομερός αθλητής και άνθρωπος» είπε για τον Τσιλιμπάρη ο συμπαίκτης τους Αλέξης Αλβανός, που πέτυχε το 5ο του νταμπλ (δύο με Πανελλήνιο 2000 και 2002, και από ένα με ΑΕΚ 2013, ΠΑΟΚ 2015 και φέτος με Ολυμπιακό. «Κάθε πρωτάθλημα είναι ξεχωριστό αλλά εδώ είναι μια νέα αρχή για μια τεράστια ομάδα που έχει όλο το μέλλον μπροστά της» τόνισε ο Αλέξης Αλβανός ενώ λίγο πιο δίπλα ο πρόεδρος των ΙΕΚ Ξυνή Σοφοκλής Ξυνής φανερά χαρούμενος τόνισε: «Είναι μια προσωπική δικαίωση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον οποίο είχαμε συζητήσει τη δημιουργία του τμήματος εδώ και τέσσερα χρόνια και το περασμένο καλοκαίρι το κάναμε πραγματικότητα. Και προσωπικά νιώθω δικαιωμένος αλλά και ευτυχισμένος ως άνθρωπος του χάντμπολ γιατί εδώ ζήσαμε το μεγαλείο του αθλήματος».Δικαιωμένος ένιωθε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Ζαραβίνας, που ακόμα και στο 0-2 έλεγε στους παίκτες του ότι μπορούν να κάνουν την ανατροπή. Και πράγματι το άθλημα είναι κερδισμένο με την παρουσία αυτών των μεγάλων ομάδων όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ που πρόσφεραν μια εντυπωσιακή σειρά πέντε τελικών αλλά και ο ΠΑΟΚ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Ολυμπιακός (Γιώργος Ζαραβίνας): Τσιλιμπάρης, Κωστακίδης, Κρητικός, Πετρίσεβιτς, Τζηράς 10, Καραμπουρνιώτης, Μισαηλίδης, Σκρόμπιτς, Στούμπης 4, Παπαδόπουλος, Κανδύλας 2, Σανίκης 3, Αλβανός 3, Παπαδιονυσίου, Λιάπης 2, Χάλαρης.

ΑΕΚ (Νίκος Γραμματικός): Ραντούλοβιτς, Χρ. Νικολαΐδης 1, Τσικογιαννόπουλος, Πέρρος, Γεωργιάδης, Χόγκας 6, Ζαμπούνης 1, Συγγάρης, Χατσίκας, Λόκεν 3, Δομπρής 1, Βαμβακάς 1, Αργυρού 3, Μαντζόπουλος, Βραζάλιτσα 4, Μυλωνάς 3.