Στατιστικολόγοι του Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ κατέληξαν: η Βραζιλία έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ο Αχίμ Τσάιλις και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τους 64 αγώνες του τουρνουά ένα εκατομμύριο φορές πριν καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Το γεγονός ότι είχαν προβλέψει πως η Ισπανία θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010, καθώς επίσης τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, τέσσερα χρόνια αργότερα, δίνει αξία στη νέα τους πρόβλεψη.

Κατά τους στατιστικολόγους η Βραζιλία έχει πιθανότητες 16,6% για να κατακτήσει το τρόπαιο. Πολύ κοντά της βρίσκεται η Γερμανία με 15,8%. Σύμφωνα με την προσομοίωση ακολουθούν η Ισπανία με 12,5% και η Γαλλία με 12,1%.

Γραφεία στοιχημάτων

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από 26 κορυφαία γραφεία στοιχημάτων, καθώς τα θεωρούν πολύ γερή βάση για το μοντέλο που χρησιμοποιούν. «Το μοντέλο μας έχει πλεονέκτημα έναντι όλων των υπολοίπων γιατί προβάλλει τις πιθανότητες νίκης και επιβίωσης από τους ομίλους για κάθε ομάδα», εξηγεί ο Τσάιλις.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς των στατιστικολόγων του Ινσμπρουκ, φαβορί για να προκριθούν από τους ομίλους ως πρώτες είναι οι Ισπανία (2ος), Γαλλία (3ος), Αργεντινή (4ος), Βραζιλία (5ος) και Γερμανία (6ος). Στους άλλους τρεις ομίλους οι ερευνητές κατέληξαν πως θα γίνει μάχη για την πρώτη θέση: στον 1ο όμιλο ανάμεσα στην Ουρουγουάη και τη Ρωσία, στον 7ο όμιλο μεταξύ Βελγίου και Αγγλίας και στον 8ο όμιλο ανάμεσα στην Κολομβία και την Πολωνία.

Σύμφωνα με την προσομοίωση των αγώνων οι πιθανότεροι αντίπαλοι στον τελικό είναι η Βραζιλία με τη Γερμανία. Αν επαληθευτεί θα πρόκειται για μία απίθανη σύμπτωση τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική συντριβή της Σελεσάο με 7-1 από τη Μάνσαφτ. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι μόλις 5,5%. «Είμαστε πολύ μακριά από το να μπορούμε να προβλέψουμε 100% τα αποτελέσματα. Αποδίδουμε πιθανότητες, όχι βεβαιότητες», εξηγεί ο Τσάιλις.