Οι Μοσχοβίτες υποδέχθηκαν το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της 21ης διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί στη Ρωσία από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας Λόταρ Ματέους, ο οποίος είχε σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Ρώμης το 1990, ήταν αυτός που το παρουσίασε στους Μοσχοβίτες λίγα μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο, στην είσοδο της Κόκκινης Πλατείας, ενώ ο παρουσιαστής τού έλεγε μεταξύ αστείου και σοβαρού «πρόσεχέ το Λόταρ, μη σου πέσει κάτω».

Το τρόπαιο θα εκτεθεί στο Γκόρκι Παρκ και στην Πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, όπου όποιος το επιθυμεί μπορεί να φωτογραφισθεί με αυτό.

«Καλώς ήρθες στη Μόσχα» αναφώνησε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Στις 7 Ιουνίου το τρόπαιο θα καταλήξει στην οριστική θέση του, στο στάδιο Λουζνίκι, όπου θα απονεμηθεί στις 15 Ιουλίου στη νικήτρια ομάδα του Μουντιάλ.

Το συγκεκριμένο τρόπαιο, που αντικατέστησε το Ζιλ Ριμέ το 1974 καθώς το κράτησε η Βραζιλία μετά την τρίτη νίκη της το 1970, έχει απονεμηθεί από τη FIFA 11 φορές. Η Γερμανία είναι η χώρα που το έχει κατακτήσει τις περισσότερες (τρεις) και ακολουθούν με δύο οι Βραζιλία, Ιταλία και Αργεντινή και από μία η Γαλλία και η Ισπανία.

Το τρόπαιο αξίζει περίπου 200.000 δολάρια. Εχει ύψος 36,8 εκατοστά, ζυγίζει 6,1 κιλά και είναι κατασκευασμένο από χρυσό 18 καρατίων.

Οι μόνοι που μπορούν να το κρατήσουν είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι αρχηγοί κρατών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παραβίασε ωστόσο το πρωτόκολλο επιτρέποντας σε παιδιά να το ακουμπήσουν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι χθες, που έφτασε στη Μόσχα, το τρόπαιο επισκέφθηκε περισσότερες από πενήντα χώρες καλύπτοντας 150.000 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 30.000 σε ρωσική επικράτεια, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι το Καλίνιγκραντ.