Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση μολότοφ εναντίον κλούβας που μετέφερε διμοιρία των ΜΑΤ, κοντά στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της τοπικής Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας.

Με έγγραφη παραγγελία προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο κ. Τσόγκας ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, για να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με την παραγγελία, τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της έκρηξης και παραβάσεων σχετικά με εκρηκτικές ύλες, σε βαθμό κακουργήματος. Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των δραστών ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι με συνέντευξή στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συνδέει τους μπαχαλάκηδες με κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών.Λέει χαρακτηριστικά:Θα πρότεινα να αναλογιστείτε τι γινόταν στα Εξάρχεια την εποχή της διακυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πόσες αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν για την αντιμετώπιση κυκλωμάτων ναρκωτικών τότε και πόσες τώρα, αλλά και πόσοι είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη τότε και τώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα μπαίνει η Αστυνομία στα Εξάρχεια και τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Η προσπάθειά μας, από τις πρώτες ημέρες που ήρθα στο υπουργείο, ήταν να χτυπήσουμε τα κυκλώματα ναρκωτικών στην περιοχή και είχαμε επιτυχίες. Εγιναν πέντε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι τρεις μεγάλες. Εστιάζουμε στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών γιατί αυτά τροφοδοτούν και άλλες παραβατικές καταστάσεις.

Υπάρχει δηλαδή αλλαγή ως προς τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας;

Το κύριο πρόβλημα στα Εξάρχεια το δημιουργούν κάποιοι μπαχαλάκηδες, οι οποίοι παρουσιάζονται δήθεν ως επαναστάτες, αλλά συνδέονται ή χρησιμοποιούνται από κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών. Συνδέονται και –εκούσια ή ακούσια –αυτά υπερασπίζονται. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί, ώστε η Αστυνομία να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις με στοιχεία και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Μη νομίζετε ότι είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να έχουμε αποτελέσματα, ειδικά για όσους προκαλούν έκτροπα και με τις πράξεις τους προσπαθούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες εξουδετέρωσης κυκλωμάτων ναρκωτικών. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να προστατεύουμε τους κατοίκους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι οδηγίες προς την Αστυνομία είναι να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και να δρα άμεσα ακόμα και αν υπάρχουν εμπόδια.