Στην αντεπίθεση περνούν οι έξι ισχυροί του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και και το Πεκίνο, μετά τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου καθώς και σε κινεζικά προϊόντα.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G7) στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, οι έξι με κοινή ανακοίνωσή τους στράφηκαν εναντίον των ΗΠΑ (του έβδομου μέλους) μετά τις αποφάσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στα δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η κίνηση του G6 σηματοδοτεί βαθιά ρήξη στις σχέσεις που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι υπουργοί Οικονομικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Κίνας κάλεσαν τον ομόλογό τους υπουργό των ΗΠΑ Στίβεν Μνουσίν να μεταφέρει την ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή τους για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγεται από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Μνουσίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις, αναγνώρισε τη διάσπαση, λέγοντας ότι «υπήρξε σαφώς συναίνεση από τους υπόλοιπους» στο θέμα του εμπορίου, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσει τις συναντήσεις την Παρασκευή με τον πρόεδρο Τραμπ. Παρά τη σύγκρουση για το εμπόριο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε: «Υπήρχαν πολλοί, πολλοί τομείς, για τους οποίους όχι μόνο συμφωνούμε αλλά είμαστε κι ενωμένοι». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Μπιλ Μορνό τόνισε ότι «είναι παράλογο να θεωρείται πως ο Καναδάς απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ». Και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ συνομιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε «πως οι ΗΠΑ έχουν μόνο λίγες ημέρες ακόμα για να αποφύγουν να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο με τους συμμάχους τους, και πως είναι στο χέρι της Ουάσιγκτον να κάνει μια κίνηση για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις αναφορικά με τους δασμούς». Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα κατά των νέων αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου».

Το G7 συμφώνησε ακόμη ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο Κεμπέκ την επόμενη εβδομάδα, στη συνάντηση κορυφής των ισχυρών κρατών, όπου και απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες.

Εξάλλου, άκαρπες απέβησαν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τους απειλούμενους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές. Η τρίτη συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τον αντιπρόεδρο Λιου Χι ολοκληρώθηκε χθες έπειτα δύο ημέρες συζητήσεων. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δύο πλευρές δεν εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, ενώ χθες το κινεζικό πρακτορείο Xinhua γνωστοποίησε ότι «συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ των δύο κρατών δεν θα τεθούν σε ισχύ αν ο πρόεδρος Τραμπ επιμείνει στην επιβολή δασμών».