Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες σε δήμους και περιφέρειες, με τις πολιτικές ευλογίες του Μαξίμου, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κίνησή του να επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και να του δώσει πολιτική στήριξη ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, έδωσε ουσιαστικά το σήμα να ξεκινήσει η επιχείρηση προσέγγισης και με άλλα πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στην ίδια πόλη, στα μέσα της εβδομάδας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε μια ομιλία που δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα, αλλά είχε πολλαπλά μηνύματα σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο και πολιτικό στελεχικό δυναμικό, αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης προοδευτικών προγραμματικών συγκλίσεων.

Στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη όπου ήταν παρών, με θέμα «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά – προοδευτική διακυβέρνηση», παρουσία των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη και Χάρη Τσιόκα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννη Τσεκούρα και πάρα πολλών προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, επισημάνθηκε η ανάγκη επίτευξης προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών, με στόχο τη συγκρότηση του προοδευτικού κοινωνικού και πολιτικού πόλου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ζωτικής πολιτικής σημασίας για το σχέδιό του περί δημιουργίας ευρύτερου προοδευτικού μετώπου τη συμπόρευση με στελέχη της Κεντροαριστεράς, με πρώτο σταθμό την εκλογική αναμέτρηση σε δήμους και περιφέρειες, αν και η ομάδα των 53+ θέτει βέτο στη στήριξη πασοκογενών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου στηρίζει την προσπάθεια ενοποίησης των τάσεων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας και πριν από καιρό έγινε μια ενδιαφέρουσα σύναξη στελεχών που ανήκουν στην Πλατφόρμα, στην Ενωτική Κίνηση, αλλά και πασοκογενών. Είχε προηγηθεί η πολιτική εκδήλωση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση και ομιλητές, εκτός του ιδίου, των καθηγητών Νίκου Μουζέλη, Γεράσιμου Μοσχονά, Νίκου Μαραντζίδη και Γιώργου Σωτηρέλη, με παρόντες τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Παπαδημούλη, Νίκο Παππά, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, τον βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινό, τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο κ.ά.

Την ίδια στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο διάλογος σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Kεντροαριστεράς, παρά την αρνητική τοποθέτηση της ηγεσίας, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Hδη οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης με πρόσωπα που κινούνται παραδοσιακά στον χώρο της Kεντροαριστεράς και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ενώ ετοιμάζονται συνέργειες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ενδέχεται να αποτελέσουν πρόκριμα και για τις βουλευτικές.

Η προεργασία έχει ξεκινήσει μήνες πριν με εκδήλωση της Συμπαράταξης Λαρισαίων, της δημοτικής παράταξης που διοικεί τον δήμο. Εκεί, παρουσία του Ραγκούση, μίλησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης (Οικολόγοι) και ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος (ΠΑΣΟΚ).

Πολλοί στην κυβέρνηση είναι υπέρμαχοι της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης (λέει ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν), ο Νίκος Ξυδάκης κ.ά., ενώ ρόλο διαδραματίζουν ο Πάνος Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών που έχει στήσει πολιτικές γέφυρες με πολλούς δήμους, κινούμενος και στο παρασκήνιο, ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς που συζητεί με πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στη βάση της αρχής της συμπόρευσης, της συμμαχίας και της συνεργασίας των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Σε λίγες ημέρες θα γίνει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στο πλαίσιο της συγκρότησης του μετώπου, στα Γιάννινα, όπου οι παρατάξεις Ηπειρος Ανατροπής και Συμμαχία Ηπειρωτών θα επιδιώξουν κοινή κάθοδο. Στον «πολιτικό γάμο» θα είναι παρόντες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων Ηπειρος Ανατροπής και Συμμαχία Ηπειρωτών Κώστας Μπασιούκας και Γιώργος Ζάψας αντίστοιχα.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει συζητηθεί, αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, να στηριχθούν σε πολλούς δήμους και σε ορισμένες περιφέρειες, σε περιφερειάρχες και δημάρχους που θεωρούν πετυχημένους, ανεξαρτήτως του εάν ανήκουν ή όχι στο κυβερνών κόμμα. Κοινός τόπος, η δημιουργία δημοκρατικής και προοδευτικής πανστρατιάς έναντι των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.

Μέχρι στιγμής θεωρείται σίγουρο ότι θα υποστηριχθούν για τις Περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας οι νυν περιφερειάρχες Σταύρος Αρναουτάκης και Απόστολος Κατσιφάρας αντίστοιχα. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ακούγεται το όνομα του γιατρού Νίκου Τσιλιμίγκα (ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη φορά). Στα Ιόνια Νησιά θα στηριχθεί ο Θόδωρος Γαλιατσάτος. Στους δήμους η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά το καλοκαίρι, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα στηριχθούν ο Φώτης Αλεξάκος στην Καρδίτσα, ο Απόστολος Καλογιάννης στη Λάρισα, ο Λευτέρης Ιωαννίδης (Οικολόγος) στην Κοζάνη κ.ά.