Το βράδυ της 23ης Μαΐου, ο Μαριάνο Ραχόι αποχώρησε από το ισπανικό Κοινοβούλιο με τον αντίχειρα υψωμένο. Είχε μόλις υπερβεί ακόμα ένα εμπόδιο, το πολλοστό της εξαετούς πρωθυπουργικής θητείας του: είχε καταφέρει να περάσει, με τη βοήθεια των Ciudadanos και του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (BNP), τον προϋπολογισμό του 2018. Εννέα ημέρες αργότερα, ο Ραχόι εγκατέλειψε χθες το Κοινοβούλιο ευχόμενος στον ορκισμένο εχθρό του Πέδρο Σάντσεθ «καλή τύχη για το καλό της Ισπανίας».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών βγήκε νικητής από αυτή την παρτίδα πόκερ. Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του Ραχόι συγκέντρωσε 180 «ναι», 169 «όχι» και 1 αποχή. Το ερώτημα είναι αν θα κερδίσει και τη νέα παρτίδα που ξεκινάει. Γιατί με μόλις 84 βουλευτές και μία ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία συνδέει μόνο η απόρριψη του Ραχόι, κανείς δεν πιστεύει πως θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη της σημερινής κοινοβουλευτικής θητείας, τον Ιούνιο του 2020. Το πιθανότερο είναι να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή την επόμενη άνοιξη.

Στα έξι χρόνια της θητείας του, ο Μαριάνο Ραχόι επέζησε μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης που συμπαρέσυρε τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες, του τέλους του δικομματισμού στην Ισπανία, ενός πολύμηνου πολιτικού αδιεξόδου το 2016 καθώς και της απόπειρας απόσχισης της Καταλωνίας. Η «υπόθεση Γκιρτέλ», ωστόσο, η καταδίκη δεκάδων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος σε βαριές ποινές φυλάκισης για «θεσμική διαφθορά», αλλά και του ίδιου του κόμματος σε πρόστιμο 250.000 ευρώ, αναζωπύρωσε όλες τις κρίσεις, που ουδέποτε διευθετήθηκαν σε βάθος. Ούτε το PSOE ενδεχομένως να μην πίστευε, καταθέτοντας στις 25 Μαΐου πρόταση μομφής, πως θα έφτανε μία εβδομάδα αργότερα στην πρωθυπουργία –αυτό, που πέτυχε το 2016 το χειρότερο εκλογικό ποσοστό του μετά το 1977.

Στα 46 του, ο Σάντσεθ πήρε επιτέλους την εκδίκησή του για την αποτυχημένη απόπειρά του να γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2016 και την ταπεινωτική παραίτησή του από επικεφαλής του κόμματος –αλλά και από βουλευτής –τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Συνολικά έξι κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Podemos, δύο αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλωνίας και του BNP, στήριξαν την πρόταση μομφής του. Ομως οι ευκαιριακοί σύμμαχοι του Σάντσεθ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν υπέγραψαν λευκή επιταγή. Το Podemos διεκδικεί μάλιστα είσοδό του στην κυβέρνηση. «Οχι, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», δήλωνε χθες η «Monde». «Απόλυτη εμπιστοσύνη» στη Μαδρίτη εξέφρασε από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τόσο ο ίδιος ο Σάντσεθ όσο και τα περισσότερα ισπανικά κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά, ο νέος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί δημοσιονομική σταθερότητα και διάλογο με την Καταλωνία, οι επενδυτές βλέπουν μικρότερο πολιτικό κίνδυνο στην Ισπανία από ό,τι στην Ιταλία. Είναι και αυτό μια κάποια παρηγοριά.