Ο ρώσος διακεκριμένος δημοσιογράφος και επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο δολοφονήθηκε σήμερα (Τρίτη) το βράδυ από πυρά στην Ουκρανία, όπου είχε διαφύγει εξαιτίας απειλών που είχε δεχθεί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Μπαμπτσένκο υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο, αφού η γυναίκα του τον βρήκε αιμόφυρτο στο σπίτι τους, τόνισε η αστυνομία, προσθέτοντας τις υποψίες ότι η δολοφονία οφείλεται στις επαγγελματικές δραστηριότητές του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει ταχεία έρευνα για τη δολοφονία του, ενώ η ρωσική εξεταστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο.

«Είδε τον σύζυγό της να αιμορραγεί»

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησε τη γρήγορη και διεξοδική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές για τη δολοφονία προκειμένου να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

«Βρισκόταν στο σπίτι του στην περιοχή Ντνιμπρόβσκι του Κιέβου, η γυναίκα του ήταν στο μπάνιο, άκουσε εκκωφαντικό θόρυβο, όταν βγήκε έξω και είδε τον σύζυγό της να αιμορραγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιάροσλαβ Τρακάλο, προσθέτοντας ότι ο δημοσιογράφος «υπέκυψε στα τραύματα του στο ασθενοφόρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, που αναρτήθηκε στο facebook, ο Μπαμπτσένκο πυροβολήθηκε αρκετές φορές στην πλάτη.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, λόγω της κριτικής του στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία και τη Συρία.

Είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος στην Ουκρανία.

«Η πρώτη εκδοχή»

«Η πρώτη εκδοχή είναι η επαγγελματική του δραστηριότητα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου Αντρέι Κρισένκο στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο 112, σε ερώτηση για τα κίνητρα που υποπτεύεται η αστυνομία για τη δολοφονία του.

Πριν από δύο χρόνια, ο Πάβελ Σερεμέτ, δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, γνωστός για την κριτική του ενάντια στην ηγεσία της χώρας του και για τη φιλία του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Μπορίς Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε όταν το αυτοκίνητό του εξερράγη από βόμβα στο κέντρο του Κιέβου.

«Το καθεστώς του Πούτιν στοχεύει εκείνους που δεν λυγίζουν ούτε εκφοβίζονται», σημείωσε σε ανάρτησή του στο facebook, ο Αντον Γκερασκένκο, ουκρανός βουλευτής και σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών.