Το καταλαβαίνει κανείς κοιτάζοντας γύρω του, μιλώντας με τους φίλους του, παρατηρώντας πώς επηρεάζεται η καθημερινότητά του. Το νιώθει ακόμη παραπάνω στις μέρες που έρχονται λίγο πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ποδόσφαιρο δεν κατέκτησε τυχαία τον τίτλο του «βασιλιά των σπορ». Tο «μπαλέτο της εργατικής τάξης», όπως εύστοχα το έθεσε κάποτε ο Αλφ Γκαρνέτ του BBC. Η ναυαρχίδα της αθλητικής βιομηχανίας, το κοινωνικό φαινόμενο που με το πέρασμα των χρόνων κάποια από τα πιο έξυπνα μυαλά των καιρών μας κατάλαβαν πως μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο. Η κεντρική ιδέα απλή και κατανοητή: η γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι διεθνής, αντιληπτή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως γραμματικών γνώσεων.

Η ιδεολογία του ποδοσφαίρου είναι πάνω από έθνη, θρησκείες, κοινωνικές τάξεις, πολιτικά πιστεύω, χρώμα δέρματος. Φτάνει η προσεκτική παρατήρηση των φιλάθλων που κάθονται στην ίδια κερκίδα για να αντιληφθείς τα παραπάνω, αλλά και να εκμεταλλευτείς τη συγκυρία προς τη σωστή κατεύθυνση σε μια περίοδο που οι διεθνείς σχέσεις είναι τεταμένες και η ένταση ψηλά. Είναι σπουδαίο αρκεί και μόνο να καταλάβεις ότι στο χορτάρι του ποδοσφαίρου αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη δημοκρατία, που στέλνοντας τα σωστά μηνύματα μπορεί πραγματικά να συμβάλει προκειμένου να προκύψουν γενιές καλύτερων ανθρώπων. Είναι σπουδαίο επίσης, να καμαρώνεις για το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός, όχι μόνο αντιλαμβάνεται αυτή την κοινωνική ευθύνη, αλλά και συμμετέχει ενεργά και με συνέπεια στο ιδιαίτερο αυτό brainstorming. Μόλις χθες οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν πως μια αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον Κριστιάν Καρεμπέ, ταξιδεύει για τη Βοστώνη και την έδρα του Χάρβαρντ, του παλαιότερου πανεπιστημίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα είναι εκεί για να συμμετάσχει στο συνέδριο με θέμα «Συμμετοχή, Ενταξη και Κοινωνική Ευθύνη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό» με τον λαμπερό Κριστιάν να είναι ένας από τους ομιλητές (2/6). Ομιλητές θα είναι ακόμη ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο (ο θρυλικός Γύπας της Ρεάλ Μαδρίτης), ο Λιλιάν Τουράμ, αλλά φυσικά και μια σειρά από κορυφαίους πανεπιστημιακούς του κόσμου.

Η σχέση του Ολυμπιακού με το Χάρβαρντ κρατάει χρόνια. Προ διετίας μάλιστα οι Ερυθρόλευκοι ήταν ξανά εκεί για μια αντίστοιχη ανταλλαγή ιδεών, ενώ τον Σεπτέμβριο στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης οργανώθηκε ένα συνέδριο με κορυφαίους ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο. Από τη ζύμωση εκείνη γεννήθηκε μάλιστα «η Αρχή των Αθηνών, για το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό». Μια πρωτοβουλία που υπέγραψε πρώτος ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ήδη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχει εναρμονίσει στη σκέψη της κολοσσούς του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Φενέρμπαχτσε, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο οργανισμός της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, η AIPS (παγκόσμια ένωση αθλητικών συντακτών). Ο Ολυμπιακός δεν είναι μεγάλος μόνο μέσα στο γήπεδο, στη βιτρίνα του, πέρα από τα τρόπαια, βρίσκεται σε περίοπτη θέση η συμμετοχή σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, πολύ πάνω από τις αθλητικές νίκες. Μια διαφήμιση όχι μόνο για τα ερυθρόλευκα χρώματα, αλλά και για ολόκληρη την αθλητική κοινωνία της χώρας.

Παρουσίαση των διαρκείας

Προφανώς ο σύμβουλος στρατηγικής Κριστιάν Καρεμπέ δεν θα είναι εδώ αύριο το μεσημέρι (14.00 γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης) που είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των εισιτηρίων διαρκείας (2018-19) των Πειραιωτών. Είθισται μάλιστα οι Ερυθρόλευκοι στο περιθώριο της συγκεκριμένης (ετήσιας) εκδήλωσης να δίνουν μια σειρά από πληροφορίες αναφορικά με τις μεταγραφικές αναζητήσεις τους, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αύριο το μεσημέρι θα είμαστε ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας υπό τον Πέδρο Μαρτίνς, άρα λοιπόν ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αρκετές υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Ολυμπιακός είναι σε φάση «επανεκκίνησης», είναι όμως σταθερά και μια ομάδα που δεν συνηθίζει να λέει πολλά λόγια σε περίοδο μεταγραφικών αναζητήσεων. Θα έχει λοιπόν έξτρα ενδιαφέρον το αυριανό, πέρα από την παρουσίαση που θα μεταδοθεί ζωντανά από το επίσημο κανάλι του Ολυμπιακού στο YouTube.

* Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την τραγωδία του Χέιζελ, από τα γεγονότα με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (Γιουβέντους – Λίβερπουλ) που στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους. Ο Ολυμπιακός δεν ξέχασε τη μαύρη επέτειο και με μήνυμά του χθες στα social media τίμησε τη μνήμη των αθώων θυμάτων.