Μια σειρά από εργαστήρια για τα παιδιά που θα μείνουν τον Ιούνιο στην Αθήνα έχει προγραμματίσει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ), που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα. Σε αυτά βρέφη αλλά και παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, έρχονται σε επαφή με τη γνώση αλλά και με τις Τέχνες, γνωρίζοντας το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική πειραματίζονται, διασκεδάζουνκαι αναπτύσσουν τη δημιουργική σκέψη και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Ας δούμε όμως τα εργαστήρια αναλυτικά:

Μικροί Καλλιτέχνες

Στο βιωματικό εικαστικό εργαστήρι «Μικροί Καλλιτέχνες» που απευθύνεται σε παιδιά 4-7 ετών, οι λιλιπούτειοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να παρατηρήσουν και να επεξεργαστούν διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική.Μέσα από δραστηριότητες κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, κάθε φορά θα ανακαλύπτουν ένα έργο τέχνης και θα γνωρίζουν τον καλλιτέχνη που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε. Στη συνέχεια θα μεταμορφώνονται οι ίδιοι σε μικρούς καλλιτέχνες, φτιάχνοντας τα δικά τους έργα τέχνης, με διάφορα χρώματα και υλικά, που παρουσιάζουν ο ένας στον άλλο.

Η αρχή γίνεται το Σάββατο 2 Ιουνίου (11.00) με το «Σταροχώραφο με κοράκια» του Βαν Γκογκ.Τα παιδιά αφούπερπατήσουν σε ένα χωράφι γεμάτο από σιτάρι… και συναντήσουν μερικά κοράκια που πετούν στον ουρανό θα ανακαλύψουν την ιστορία αυτής της ζωγραφιάς με έναν ξεχωριστό τρόπο… θα δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσες και τα χαρακτηριστικά χρώματα που αγαπούσε ο Βαν Γκογκ, το κίτρινο και το μπλε!

Ακολουθούν στις 16/6 (11.00) «Η Μαγεία των Ψαριών» τουΠάουλ Κλεέ, στις23/6 «Η Μηλιά» του Γκούσταβ Κλιμτ και στις30 /6 «Τα Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε στο τηλέφωνο2103250341 και στο email info@ekedisy.gr. Το κόστος συμμετοχής είναι12€ για ένα εργαστήριο και40€ για τον κύκλο των 4 εργαστηρίων. Στα αδέρφια γίνεται έκπτωση10%.Οι θέσεις είναι περιορισμένες.Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο.

Ο σχεδιασμός και η εμψύχωση είναι της νηπιαγωγού Φιλαρέτης Ισταμπουλούογλου.

Παραμυθοσάββατα

Στα «Παραμυθοσάββατα» για παιδιά 2-5 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές, έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Μέσα από γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία, έρχονται σε πρώτη επαφή με σύνθετες έννοιες με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.

Ο κύκλος ανοίγει το Σάββατο 2 Ιουνίου (12.00) με το παραμύθι «Οχ χταπόδι λάθος πόδι!» του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Κεντρικός ήρωας είναι οΓιάννος είναι ένα αξιαγάπητο χταπόδι με οχτώ άτακτα πόδια, που μαθαίνει στα παιδιά τις μαθηματικές έννοιες και τα επαγγέλματα, ενώ φτιάχνουν κατασκευές και παιχνίδια.

Ακολουθούν στις 9 /6 το «Ενα σποράκι καρπουζιού» του Pizzoli Greg, στις16/6 «Ο κύριος Ιππόκαμπος» του Eric Carle, στις23/6 «Η λαίμαργη φάλαινα» του Ευγένιου Τριβιζά και στις30/6 το «Πως να πιάσεις ένα αστέρι» του Oliver Jeffers.

Το κόστος συμμετοχής είναι12€ για ένα εργαστήριο και 50€ για τον κύκλο των 4 εργαστηρίων.

Ο σχεδιασμός και η εμψύχωση ανήκει στιςΑναστασία Ιορδάνη και Ελένη Αντωνοπούλου.

Παιχνιδοκαμώματα

Στα «Παιχνιδικαμώματα»για βρέφη 18 –28 μηνών με στοιχεία messy και sensory play τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, μέσα από τις αισθήσεις, σε ένα ταξίδι τον κόσμο των υλικών, με καινούριες υφές, χρώματα και ουσίες. Με τη βοήθεια πάντα των γονέων, τα παιδιά γνωρίζουν σιγά σιγά πώς να εστιάζουν καλύτερα, να συγχρονίζουν χέρια, να ακούν σε παραγγέλματα, να περιεργάζονται και να συνεργάζονται. Ενα άκρως βιωματικό, διασκεδαστικό εργαστήρι βασισμένο στο παιχνίδι, με στόχο την αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών.

Το εργαστήρι αυτό ανοίγει στις 3 Ιουνίου (11:00) με Messy play εν δράσει. «Τα ζώα της φάρμας». Τα βρέφη θα παίξουν με μικρά ζώακαι θα γνωρίσουν παράξενα υλικά, υφές και χρώματα.

Σειρά έχουν στις 10/6 «Χρώματα κι αρώματα» και στις17/6 «Παίζω και γελώ».

Το κόστος συμμετοχής είναι12€ για ένα εργαστήριο και 30€ για τον κύκλο των 3 εργαστηρίων.

Ο σχεδιασμός και η εμψύχωση είναι τηςΣαββίνας Σταυρινίδου.

Μαγικά Πειράματα

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαγικά πειράματα»τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ). Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών.

Η έναρξη έχει οριστεί για την Κυριακή 3 Ιουνίου (11:00) με «Τα μπαλόνια της χημείας».Πόσα μπαλόνια μπορείτε να φουσκώσετε σε δέκα λεπτά; Πόση δύναμη χρειάζεστε και πόσα εργαλεία; Σε αυτό το εργαστήριο θα φουσκώσετε μπαλόνια, γάντια μιας χρήσης και σακούλες με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Σειρά έχουν στις 10/6 οι «Πύραυλοι από τσάι και μπαλόνια» και στις17/6, «Πειράματα Χημείας με νερό»

Το κόστος συμμετοχής είναι12€ για ένα εργαστήριο και 30€ για τον κύκλο των 3 εργαστηρίων.

Ο σχεδιασμός η επιστημονική επιμέλεια και η εμψύχωση είναι τηςΧαρίκλειας Θεοδωράκη.

Σκανταλοτεχνίες

Στόχος του εργαστηρίου «Σκανταλοτεχνίες»για παιδιά 3-5 ετών είναιη ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, μέσα από ιστορίες, παραμύθια, μύθους και εικόνες. Μέσα από τη δραματοποίηση της ιστορίας, με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων, παρέα με το θεατρικό παιχνίδι και τα εικαστικά, αλλά και με πειράματα πολλά, τα παιδιά ξεδιπλώνουν τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα, παίζουν και μαθαίνουν.

Ο κύκλος ανοίγει την Κυριακή 3/6 (12:00) με «Τέχνες και τεχνάσματα». Θα ζωντανέψουνπίνακες του Μονέ, μέσα από τη μουσική, το θεατρικό παιχνίδι και τα εικαστικά.

Θα ακολουθήσουν στις 10/6 «Σκανταλοτεχνίες» και στις17 Ιουνίου «Αγαπημένο καλοκαίρι, σε κυνηγώ, σε πιάνω».

Το κόστος συμμετοχής είναι12€ για ένα εργαστήριο και 30€ για τον κύκλο των 3 εργαστηρίων.

Ο σχεδιασμός και η εμψύχωση είναι τηςΣαββίνας Σταυρινίδου.

Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Τέλος την Κυριακή 10 Ιουνίου, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί «Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» για παιδιά 4-8 ετών. Ηβόλτα θα ξεκινήσει από τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής, όπου ο Παρθενώνας στο λόφο της Ακρόπολης φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν κάστρο ιπποτών! H κουκουβάγια η Σοφία, μια απ΄τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τασημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου. Η κουκουβάγια θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν για τη ζωή των αρχαίων ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους!Εξω από το μουσείο θα χαρούμε όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια!

Το κόστος συμμετοχής για το πρόγραμμα διάρκειας 2,5 ώρες είναι20€ (Δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες στο Μουσείο της Ακρόπολης).

Ο σχεδιασμός και η εμψύχωση είναι της παιδαγωγού Σπυριδούλας Χρόνη.