Πωλητήριο και στο Hilton Cyprus έβαλε η ελληνική MIG και όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου η αλλαγή ιδιοκτησίας του μοναδικού πεντάστερου ξενοδοχείου της πρωτεύουσας.

Παράγοντες της αγοράς στην Κύπρο επιβεβαίωσαν στον «Πoλίτη» πως οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που άρχισε η MIG στην Ελλάδα θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας την ίδια ώρα επαφές που έχουν αρχίσει για πώληση του Hilton της Λευκωσίας, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία. Όπως μας αναφέρθηκε, οι επαφές είναι σε εξέλιξη εδώ και κάποιο καιρό και υπάρχει «γόνιμο έδαφος» για σύντομη κατάληξη.

Σημειώνεται ότι η MIG κατέχει σήμερα το 75,1% του Hilton Cyprus μέσω της θυγατρικής της MIG LEISURE . Το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει η κυπριακή εταιρεία LOUIS PLC. Αξίζει περαιτέρω να σημειωθεί πως οι δύο πλευρές, η MIG και η LOUIS, βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο παρελθόν, για εισδοχή της MIG στο κεφάλαιο της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως Λτδ (ΚΕΤΑ), που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton Cyprus.

Η αγορά του 75% του Hilton Cyprus από τη θυγατρική της MIG, τη MIG LEISURE Ltd, έγινε σε δύο φάσεις και ολοκληρώθηκε πριν μία δεκαετία, το Σεπτέμβριο του 2008, με το συνολικό αντίτιμο να ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της MIG, το Hilton Cyprus είναι το μοναδικό ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λευκωσία, με 294 δωμάτια, προνομιακά τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Το ξενοδοχείο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Hilton από το 1967, βάσει συμφωνίας διαχείρισης (management contract), μέχρι το τέλος 2017 με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης. Στην ιστοσελίδα δεν αναφέρεται εάν η συμφωνία αυτή έχει ανανεωθεί ή όχι. Αναφέρεται επίσης πως το ξενοδοχείο Hilton Cyprus διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 είναι σουίτες, τα 76 διακεκριμένα (executive) και τα 194 standard, αίθουσες για συνέδρια και εκδηλώσεις και καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του επιχειρηματικού τουρισμού.

«Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης, ενώ επίσης περιλαμβάνει μια εξαιρετικά πολύτιμη έκταση οικοδομήσιμης γης (πάνω από 6.000τμ, από τις ελάχιστες διαθέσιμες εκτάσεις στο κέντρο της πόλης) δίπλα στο ξενοδοχείο, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 20-25.000τμ για δυνητική χρήση (μικτή χρήση γραφείων και κατοικιών, εμπορικό κέντρο, καζίνο και συναυλιακός χώρος), αναφέρει η MIG. Οι πωλήσεις του ξενοδοχείου ανήλθαν πέρσι σε 12 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 11 εκατ. το 2016.