Ο Ντόναλντ Τραμπ οχι μόνο ακύρωσε με ανοικτή επιστολή του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τη συνάντηση μαζί του, αλλά εκτοξεύει απειλές ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα στην περίπτωση που επιχειρηθεί από την Πιονγιανγκ κάποια απερίσκεπτη ενέργεια.

Αυτή η ξαφνική στροφή του Αμερικανού προέδρου στην πολιτική του απέναντι στη Β. Κορέα, εξέπληξε αρνητικά τη διεθνή κοινότητα, ακόμα και τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως είναι η Βρετανία. Ετσι, οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να κατρακυλούν ξανά στο επίπεδο της αμοιβαίας καχυποψίας, γεγονός που επιβεβαίωσε και η στάση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Πομπέο, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας, λίγες μέρες μάλιστα αφότου είχε συναντηθεί με τον Κιμ για να λειάνει το έδαφος της συνάντησης του με τον Τραμπ.

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ματαίωση της Συνόδου των δύο χωρών

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκιανγκ θα συνεχιστεί. Παράλληλα είπε ότι είναι πιθανό η Σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της Ουάσινγκτον ενάντια στην Πιονγκιάνγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, σε συνέχεια της ματαίωσης της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που θα επιδιώξουμε να επιβάλλουμε. Οι ΗΠΑ, είμαι βέβαιος, ότι θα στραφούν σε άλλους ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα επίσης», τόνισε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αύξησε το ήδη υψηλό επίπεδο επιφυλακής ούτε άλλαξε τη στρατιωτική στάση του προς τη Βόρεια Κορέα μετά τη ματαίωση της Συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Υπάρχει υψηλό επίπεδο επιφυλακής – το επίπεδο επιφυλακής που πάντοτε έχουμε επειδή έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτοι», δήλωσε ο αντιστράτηγος Κένεθ ΜακΚένζι, αξιωματούχος του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη Βόρεια Κορέα.

«Αλλά δεν είναι το ύψιστο επίπεδο επιφυλακής. Είναι το κανονικό επίπεδο επιφυλακής που διατηρούμε», πρόσθεσε.
Το Πεντάγωνο είναι «έτοιμο να απαντήσει» σε οποιαδήποτε πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι: «θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες».