Σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων με στημένους αγώνες στην Ουκρανία. Κύκλωμα που χειραγωγούσε αγώνες και αποκόμιζε τεράστια κέρδη από το παράνομο στοίχημα αποκάλυψαν οι ουκρανικές Αρχές, τέσσερις ημέρες πριν από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα φιλοξενηθεί στο Κίεβο.

Ανδρες της αστυνομίας έκαναν έφοδο σε 35 ποδοσφαιρικούς συλλόγους, χωρίς ωστόσο να προβούν σε συλλήψεις. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι αποτελούν το 67% όλων των επαγγελματικών ομάδων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πέντε της πρώτης κατηγορίας –Ζόρια, Βόρσκλα, Ζίρκα, Ολιμπίκ και Ολεξαντρίγια.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ένας Ιταλός, ο Φραντσέσκο Μπαράνκα, που ηγείται της Επιτροπής Ηθικής και Ευ Αγωνίζεσθαι της ουκρανικής ομοσπονδίας.

«Πρόκειται για ιστορική ημέρα για το ουκρανικό ποδόσφαιρο. Και είναι μόνο η αρχή. Ελπίζουμε αυτή τη φορά πως δεν θα επιβληθούν μόνο διοικητικές ποινές» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αντρι Παβέλο.

Η επιχείρηση αποκάλυψε πέντε εγκληματικές ομάδες και 57 υποθέσεις στημένων αγώνων στις οποίες εμπλέκονται 328 άνθρωποι.

«Οι εγκληματικές ομάδες συγκροτούνται από ιδιοκτήτες ομάδων, πρώην και νυν ποδοσφαιριστές, διαιτητές, προπονητές, πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσεν Αβάκοβ.

Υστερα από συνεχή δημοσιεύματα για ύποπτους αγώνες οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο.

Επαιζαν στην Ασία

Οι εγκέφαλοι που κινούσαν τα νήματα, αφού εξασφάλιζαν το επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα στα παιχνίδια, στη συνέχεια στοιχημάτιζαν στις ασιατικές αγορές και κέρδιζαν περίπου 5 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο, περίπου 4,24 εκατ. ευρώ.

Για να μη γίνονται αντιληπτοί στοιχημάτιζαν μικρά ποσά σε κάθε ματς και κέρδιζαν μεταξύ 8.500 και 85.000 ευρώ, χωρίς να ποντάρουν στις μεγάλες ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε το 2015, θεωρείται εγκληματική ενέργεια η χειραγώγηση αγώνων.

Το ποδόσφαιρο στην Ανατολική Ευρώπη έχει βυθιστεί στην ανυποληψία λόγω των φημών για στημένους αγώνες. Οι ποδοσφαιριστές στις μικρές ομάδες και οι διαιτητές λόγω των πολύ χαμηλών αμοιβών τους γίνονται εύκολοι στόχοι της μαφίας του στοιχήματος.

Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, αρκούν 900 με 3.200 ευρώ για να δωροδοκηθούν παίκτες και διαιτητές.

Επίσης, πολλά από τα παιχνίδια δεν μεταδίδονται από την τηλεόραση και είναι πολύ δύσκολο να ερευνηθούν υποθέσεις για ύποπτα αποτελέσματα.