Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να «διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία κατά την πρόωρη εκλογική διαδικασία, που καταδίκασαν η αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για φάρσα.

«Προτρέπουμε το καθεστώς του Μαδούρο ν’ αποκαταστήσει τη δημοκρατία, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ν’ απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους άμεσα και χωρίς όρους και να τερματίσει την καταστολή και την οικονομική στέρηση του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Νωρίτερα, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται νέες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Στις κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιβολή απαγόρευσης σε όλους τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα, ιδίως όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και διαφόρων άλλων προϊόντων.