Σε μια περίοδο που η δυσπιστία περισσεύει έχει ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση προσπαθειών ανθρώπων που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για να ορθοποδήσουν.Ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «ΟΝΗΣΙΜΟΣ»συνεχίζει την συγκέντρωση ειδών που είναι απαραίτητα για τους κρατούμενους αλλά και για τις οικογένειες τους.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια μπορούν ναφέρουν στα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Ασκληπιού 60 Α και Σεργίου Πατριάρχου 8 στην Αθήνα (Τ.Κ. 11471 τηλ: 210-3622017), καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή, 09.00 ως 16.00,τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής, είδη καθαριότητας αλλά και σχολικά είδη.Τα είδη αυτά θα διατεθούν στους κρατούμενους, στους αποφυλακισμένους και στις οικογένειες των φυλακισμένων.

Ο «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» ιδρύθηκε το 1982, με σκοπό την υλική και ηθική αρωγή των απόρων φυλακισμένων, των αποφυλακισμένων και των οικογενειών τους, και είναι αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο (Φ.Ε.Κ.883/Τ.Β./4/12/1989).

Πέρα απότην ενίσχυση των φιλόπτωχων ταμείων των φυλακών και την κάλυψη αναγκών των κρατουμένων σε ιματισμό και είδη πρώτης ανάγκης, συμβάλλειστην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε αποφυλακισμένους και οικογένειες κρατουμένων (250 οικογένειες), ενώ παρέχειδωρεάν νομική κάλυψη σε άπορους κρατουμένους, καισεσυνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς φροντίζει για την επανένταξή τους.

Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι το2017βοηθήθηκαν727 άτομα, στα οποία διανεμήθηκαν18.219 κιλά τρόφιμα, 443 δέματα ιματισμού και ειδών υγιεινής, ενώ διεκπεραιώθηκαν33 νομικές υποθέσεις και φρόντισαν για 165 διανυκτευρεύσεις αποφυλακισμένων σε ξενοδοχείο.

Με ενέργειες του Συλλόγου έχουν ιδρυθεί βιβλιοθήκες στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, ενώαπό το 2011 πραγματοποιείται πρόγραμμα Εικαστικής Θεραπείας στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών και από το 2017 σε 7 καταστήματα κράτησης επιχορηγούμενο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Σύλλογος εκδίδει το περιοδικό «Φιλοι Φυλακισμένων» το οποίο διανέμεται δωρεάν και από διετίαςτην εκπομπή «Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή» που μεταδίδεται κάθε δεύτερη Κυριακή στις 3 μ.μ. από του Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ.