Πάνω που φαινόταν ότι ο Παναθηναϊκός και η Ευρωλίγκα βρίσκονται στη φάση μιας από κοινού κεκηρυγμένης εκεχειρίας, αυτή αποδείχθηκε σκέτη οφθαλμαπάτη!

Κάτι σαν αντικατοπτρισμός στην έρημο, μια πομφόλυγα που έσκασε τις τελευταίες ώρες σε τρεις διαφορετικές φάσεις και επαναφέρει την υπόθεση στο σημείο μηδέν…

Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν από το περιβάλλον του Παναθηναϊκού και δημιουργούσαν αυτή την αίσθηση, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Μάνος Παπαδόπουλος και ο Τζόρντι Μπερτομέου είχαν συνομολογήσει ένα moratorium και συνάμα μια αμοιβαία εμπιστευτικότητα, με αποτέλεσμα οι φρέσκες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωλίγκας να θεωρηθούν από τους Πράσινους ως κατάφωρη παραβίαση των συμπεφωνημένων.

«Μιλήσαμε και συμφωνήσαμε να μη γίνει καμιά δήλωση, να προσπαθήσουμε να ρίξουμε τους τόνους μέχρι να ολοκληρωθεί το Φάιναλ Φορ και να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση» επιβεβαίωσε προς «ΤΑ ΝΕΑ» ο Μάνος Παπαδόπουλος από το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναθηναϊκός επιθυμούσε και πάντως ζήτησε να μην υπάρξει κανένα επιπλέον σχόλιο του προέδρου της Ευρωλίγκας για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, με την προσδοκία ότι, προϊόντος του χρόνου, θα πετύχει τη μείωση των προστίμων που του έχουν επιβληθεί και τη μερική αμνήστευση της ποινής αποκλεισμού τού μεγαλομετόχου του.

Μάλιστα, κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, οι Πράσινοι δεν δημοσιοποίησαν το νέο πακέτο ποινών που τους ήρθε… πεσκέσι από την Ευρωλίγκα και περιλαμβάνει πρόστιμο 410.000 ευρώ και νέα καραντίνα ενός χρόνου στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο! Από εκεί δηλαδή που ανέμεναν μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους και της καραντίνας, είδαν τις ποινές να εκτοξεύονται και ενοχλήθηκαν σφόδρα.

Αλλα είπαμε, άλλα γίνονται

«Προκαλείται κακή εντύπωση, διότι άλλα είχαμε πει και άλλα συμβαίνουν» σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος ο Παπαδόπουλος, ο οποίος παρεμπιπτόντως προχθές το βράδυ έδωσε το «παρών» στο γκαλά της διοργάνωσης στο παλιό βασιλικό παλάτι, αλλά δεν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το έπαθλο του Νικ Καλάθη ελέω της επιλογής του στην κορυφαία πεντάδα της κανονικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, στη Ρόδο, μετά τη νίκη επί του Κολοσσού (87-69) και την πρόκριση στην ημιτελική φάση των πλέι οφ, ο Τσάβι Πασκουάλ φανέρωνε κι αυτός με τη σειρά του τη δυσάρεστη έκπληξή του για την παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους του συμπατριώτη του, Τζόρντι Μπερτομέου, και μάλιστα δήλωνε ότι «θέλω να παραμείνω εδώ και είμαι υπερήφανος γι’ αυτά που έχει προσφέρει η οικογένεια Γιαννακόπουλου στο μπάσκετ».

Και ενώ ο καταλανός προπονητής τόνιζε ότι «η βούληση του Παναθηναϊκού είναι να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα», στο Βελιγράδι ο Τζόρντι Μπερτομέου διέψευσε κατηγορηματικά τη συνομολόγηση κάποιου moratorium!

Την Παρασκευή στην καθιερωμένη συζήτησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου τόνισε τα εξής: «Ο Παναθηναϊκός ανήκει στη διοργάνωση και είναι πολύ λογικό να διαχωρίζουμε την ομάδα από την εσφαλμένη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη της. Ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε λάθος και τιμωρήθηκε γι’ αυτό. Ολοι επιθυμούν την παραμονή του Παναθηναϊκού και όλοι καταδικάζουν τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκε ο ιδιοκτήτης του. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εάν ο κ. Γιαννακόπουλος θέλει να μιλήσουμε, είμαστε εδώ για να τον ακούσουμε. Δεν έχουμε καμία ένδειξη αποχώρησης αυτού του ιστορικού συλλόγου και συνεργαζόμαστε άψογα με τον πρόεδρο κ. Μάνο Παπαδόπουλο που βρίσκεται στο Βελιγράδι».

Καμία συμφωνία

Χθες το μεσημέρι, στον δεύτερο κύκλο αυτών των ενημερωτικών συναντήσεων και ενώ είχε προηγηθεί η αντίδραση του Παναθηναϊκού για την παραβίαση της (συνομολογημένης ή φερόμενης) εκεχειρίας, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας διαχώρισε για άλλη μία φορά τον σύλλογο από το πρόσωπο και εξήγησε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία ειρήνευσης.

«Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα της Ευρωλίγκας και ούτε εμείς ούτε αυτοί έχουμε καμία πρόθεση να διακόψουμε αυτήν τη σχέση. Υπάρχουν τα γνωστά ζητήματα με τη συμπεριφορά του κ. Γιαννακόπουλου, στην οποία αντιδράσαμε συλλήβδην, ως οφείλαμε, αλλά είμαι πάντοτε διαθέσιμος και θα χαρώ να καθίσουμε τις επόμενες ημέρες στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε» τόνισε ο Μπερτομέου.

«Τον τελευταίο μήνα άκουσα και διάβασα πολλά, αλλά δεν απαντήσαμε εν ονόματι της αξιοπρέπειας που πρέπει να υφίσταται. Η Ευρωλίγκα απεχθάνεται τις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τις ομάδες που άλλωστε είναι οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοί της και έχουμε ως σταθερή πολιτική να συζητάμε και να λύνουμε εκ των ενόντων και με αμοιβαίο σεβασμό τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν. Δεν θέλω και δεν βρίσκω τον λόγο να μιλήσω αυτήν τη στιγμή για το ενδεχόμενο μείωσης των ποινών που έχουν επιβληθεί στον Παναθηναϊκό. Αυτά θα τα συζητήσουμε μεταξύ μας…».

Ποια είναι η απαίτηση της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή; «Να σέβεται και να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους άλλωστε έχουν εγκρίνει και ψηφίσει όλες οι ομάδες, και να μείνει πιστός στις αρχές της διοργάνωσης».

«Τίποτα προσωπικό»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου θεωρεί ότι δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα. «Ασφαλώς και δεν σκέφτομαι ποια ομάδα θα τον αντικαταστήσει εάν φύγει. Δεν υπάρχει λόγος να καταστρώσουμε ένα plan B, διότι ισχύει το plan A με την παρουσία του στη διοργάνωση».

Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για το εάν η κόντρα έχει λάβει προσωπικό χαρακτήρα, η απάντησή του υπήρξε κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται για μια μεταξύ μας αντιπαράθεση. Από τη στιγμή που η συμπεριφορά του είναι βλαπτική για τη διοργάνωση, όλες οι ομάδες έχουν στραφεί εναντίον του, διότι δεν ανέχονται να θιγεί κατ’ ελάχιστον αυτό που έχουμε χτίσει εδώ και 18 χρόνια. Δεν θέλουμε να δώσουμε δικαιώματα σε καμία ομάδα να διαμαρτυρηθεί διότι επιφυλάσσουμε ευνοϊκή μεταχείριση σε κάποιον άλλο εταίρο, αλλά ούτε και να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου. Είμαι ο τελευταίος που θα προσωποποιούσε μια τέτοια υπόθεση».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού περί οικονομικής αδιαφάνειας της διοργάνωσης, ο Μπερτομέου τόνισε: «Δεν ισχύουν αυτές οι αιτιάσεις. Ο κ. Μάνος Παπαδόπουλος είναι παρών σε όλες τις συνελεύσεις και γνωρίζει πολύ καλά πώς εξελίσσονται οι διαδικασίες».