Εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει οι ΗΠΑ με την Κίνα, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των διαφορών τους σε θέματα εμπορίου. Στον νέο γύρο συζητήσεων που έγιναν το Σαββατοκύριακο το Πεκίνο συμφώνησε να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, με στόχο να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής. Η μείωση του ελλείμματος αυτού ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα δεν έχει αποδεχθεί πάντως το αίτημα της Ουάσιγκτον να μειωθεί το έλλειμμα των ΗΠΑ κατά συγκεκριμένο ποσό – 200 δισ. δολάρια – καθώς εκκρεμούν διάφορα θέματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και η τύχη της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ.
Σε νέες χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος θα μεταβεί σύντομα στην Κίνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τις νέες αυτές διαπραγματεύσεις μειώνεται το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργώντας αισιοδοξία για τη συνέχεια. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι δύο χώρες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων τους στην Ουάσιγκτον το Σάββατο, είχαν κάνει λόγο για πρόοδο χωρίς όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 150 δισ. δολαρίων, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι εκμεταλλεύεται τη νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των εταιρειών στην Κίνα, τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνολογία αμερικανικών εταιρειών. Η Κίνα είχε αντιδράσει απειλώντας με αντίποινα.
Ο Τραμπ επίσης είχε απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξαρτήματα και τεχνολογία στην κινεζική ΖΤΕ που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Η απαγόρευση αυτή έχει αναγκάσει τη ΖΤΕ να αναστείλει πολλές δραστηριότητές της. Το θέμα της εταιρείας βρίσκεται κι αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και οι δύο πλευρές πάντως έχουν κρατήσει μέχρι τώρα συγκρατημένη στάση, καθώς δεν συμφέρει κανέναν να ξεσπάσει ολομέτωπος πόλεμος στο θέμα του εμπορίου.
Ο Τραμπ έχει ανοίξει εξάλλου μέτωπο στο θέμα του εμπορίου και με τους Ευρωπαίους. Ολα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Στη συνέχεια η ένταση κλιμακώθηκε, με τις Βρυξέλλες να απειλούν με αντίποινα σε σειρά αμερικανικών προϊόντων- από τρόφιμα έως μοτοσικλέτες – για να απαντήσει ξανά ο Τραμπ απειλώντας με δασμούς σε αυτοκίνητα. Προς το παρόν οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών συνεχίζονται παράλληλα, καθώς οι δύο πλευρές αναζητούν τη χρυσή τομή.