«Τα παιδιά που αγαπούν τα στρατιωτάκια/ τα αλογάκια και τα ξύλινα σπαθιά/ βρικολάκιασαν και βγήκαν στα σοκάκια», τραγούδησε πριν δεκαετίες ο Διονύσης Σαββόπουλος. Οι βρικόλακες, οι μεν και οι δε, δεν εξαφανίστηκαν ποτέ και ξύπνησαν πάλι το περασμένο Σάββατο, με τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την αναγνώριση της ποντιακής Γενοκτονίας. Μαζί τους ξύπνησαν και μνήμες από το 2011, όταν «αγανακτισμένοι» πολίτες θεωρούσαν δικαίωμά τους να επιτίθενται σε πολιτικά πρόσωπα με τα οποία διαφωνούσαν. Τα ακραία στοιχεία τότε βρήκαν καταφύγιο στις πλατείες και στους πολιτικούς σχηματισμούς που τους πήραν υπό την προστασία τους. Κάποιοι, όπως η μαύρη πτέρυγα της Βουλής, συνέχισε στην ίδια τακτική. Αυτή την φορά, ωστόσο, η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου αποδείχθηκε σοφότερη, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση. Παρότι, αν θέλουν όλοι να είναι ειλικρινείς, το πραγματικό ζήτημα με αυτό που συνέβη στον Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν εκείνοι που τον έδειραν αλλά ότι (εκτός των συνοδών του) κανείς δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να τον προστατεύσει.

Για «ακροδεξιούς τραμπούκους που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους», έκανε λόγο το πρωθυπουργικό γραφείο, μιλώντας για το «φίδι του φασισμού που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας και τους «κυνικούς της πολιτικής που χαϊδεύουν την Ακροδεξιά» και οι οποίοι «εκτίθενται ανεπανόρθωτα». Ο μικρός εταίρος της κυβέρνησης, μέσω της εκπροσώπου Μανταλένας Παπαδοπούλου, μίλησε για ενέργειες που «στρέφονται εναντίον της δημοκρατίας».

«Καμία ανοχή στη βία, υπό καμία προϋπόθεση», δήλωσε από την Κέρκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «στις δημοκρατίες τα προβλήματα δεν λύνονται με μπουνιές και κλωτσιές, αλλά με διάλογο». Η ΝΔ χαρακτήρισε την επίθεση «φασιστική», με μοναδική παραφωνία για την αξιωματική αντιπολίτευση τον Δημήτρη Καμπόσο. Ο δήμαρχος Αργους με σχόλιό του στα social media ανέφερε πως ό,τι συνέβη στον Μπουτάρη «είναι η μοίρα των προδοτών» –σχόλιο που ανακάλεσε λίγο αργότερα μετά την κατακραυγή.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ. Σύσσωμη η Κεντροαριστερά βρέθηκε στο πλευρό του Μπουτάρη. «Σύγχρονους Γκοτζαμάνηδες» χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά τους δράστες της επίθεσης. «Είμαστε με την δημοκρατία, τον πλουραλισμό. Είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τους αγώνες των κινημάτων και λειτουργούν ως προβοκάτορες», τόνισε στην δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ», ήταν το με πολλούς αποδέκτες μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη, ξεκαθαρίζοντας πως «το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που διαδίδουν ψευτιές και καλλιεργούν μίσος. Και αυτοί δεν φοράνε κουκούλες, αλλά κουστούμια». Το επεισόδιο σχολίασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας πως «η βία θα ηττηθεί». Τη δική της σημασία είχε η ανάρτηση του «ντόπιου» Βαγγέλη Βενιζέλου: «Η δική μου Θεσσαλονίκη είναι άλλη», ανέφερε, «δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού που αναζητά προσχήματα» –λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρώην τοπικός άρχοντας Παναγιώτης Ψωμιάδης με τις δικές του δηλώσεις σπίλωνε εκ νέου τη δημοκρατικότητα της πόλης και των κατοίκων της. Για «απαράδεκτες ενέργειες» έκανε λόγο το ΚΚΕ, για «άνανδρες επιθέσεις που δεν προάγουν την δημοκρατία» η Ενωση Κεντρώων. Δεν αρκούν, όμως, όλα αυτά, ποτέ δεν είναι αρκετά. Η πιο ηχηρή απάντηση θα έρθει σήμερα, όπου οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα το απόγευμα θα μετατραπούν σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και την Τετάρτη στον Λευκό Πύργο όπου οι πολίτες θα διαδηλώσουν εναντίον της βίας και των βρικολάκων.