Το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης έχει μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του σε εκδήλωση για την παγκόσμια ειρήνη στη Θεσσαλονίκη παρά τον εκφοβισμό των παρακρατικών ομάδων. Βγαίνοντας στο δρόμο, ένα τρίκυκλο στο οποίο επέβαιναν οι παρακρατικοί Σπύρος Κοτζαμάνης και Μανόλης Εμμανουηλίδης πέφτει με ιλιγγιώδη ταχύτατα πάνω στον βουλευτή. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, ο Λαμπράκης αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Πενήντα πέντε χρόνια από εκείνη τη νύχτα του 1963, και η ιστορία φαίνεται πως κατά κάποιο τρόπο επαναλαμβάνεται με την επίθεση που δέχθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ομάδα τουλάχιστον επτά ατόμων αρχικά επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο και στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον του, σπρώχνοντας, χτυπώντας και ρίχνοντας αντικείμενα προς το μέρος τους. Σημειώνεται πως παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί ακροδεξιοί και άτομα τα οποία είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

«Ηταν μια άθλια επίθεση, όμως είμαι καλά. Εχω άριστες σχέσεις με τους Ποντίους και δεν πιστεύω πως οι επιτιθέμενοι ήταν από τον ποντιακό χώρο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου», δήλωσε ο κ Μπουτάρης, ο οποίος χθες το πρωί πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκε μετά την επίθεση και κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων. Σχεδόν 24 ώρες μετά το συμβάν, η Αστυνομία Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες αργά το μεσημέρι σε συλλήψεις δύο ανδρών για συμμετοχή στην επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 20χρονο που έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο κι έναν 36χρονο ομογενή από τη Γεωργία σεσημασμένο για κλοπές. Ο 20χρονος, μάλιστα, όπως σημειώνουν πηγές της Αστυνομίας, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην επίθεση. Πάντως, η Αστυνομία έχει συγκεντρώσεισημαντικά στοιχείακαι για τους υπόλοιπους δράστες, η σύλληψη των οποίων θεωρείται θέμα χρόνου. Σημειώνεται πως νωρίς χθες το πρωί σε επικοινωνία που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας με τον δήμαρχο τόνισε πως «οι τραμπούκοι – ακροδεξιοί θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Δεν είναι πατριώτες, προσβάλλουν τη Δημοκρατία μας».

ΤΟΝ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Οπως επεσήμανε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, η οποία συνόδευε τον Μπουτάρη στην εκδήλωση, ο δήμαρχος έπεσε στο έδαφος από τα χτυπήματα και οι δράστες συνέχιζαν να τον κλωτσούν. «Είχαν πρόθεση να του κάνουν κακό και φαινόταν, γιατί τον χτυπούσαν και στο κεφάλι. Χτύπησαν και εμένα και τους αστυνομικούς που τον προστάτευαν. Και όταν φτάσαμε στο αυτοκίνητο, κλωτσούσαν την πόρτα, ενώ προσπάθησαν να σπάσουν το τζάμι». Μάλιστα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στην αδράνεια που παρατηρήθηκε την ώρα της επίθεσης τόσο από την πλευρά της Αστυνομίας όσο και των διοργανωτών. «Ο δήμαρχος ήταν απροστάτευτος. Στον χώρο δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και διοργανωτής ούτε για δείγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μπουτάρης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην επίθεση και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτησή του να κινηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, σήμερα συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ύστερα από πρόταση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη με μοναδικό θέμα συζήτησης τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Καμίνης αναμένεται να θέσει θέμα δημοκρατίας και ομαλότητας και σύμφωνα με ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων το σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο θα στείλει ένα μήνυμα εγρήγορσης και ότι φαινόμενα όπως αυτό του Σαββάτου δεν μπορούν να συνεχιστούν.