Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι αναφερόταν σε μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος όταν αποκάλεσε «κτήνη» ορισμένους παράτυπους μετανάστες, χρησιμοποιώντας έναν όρο που η κυβέρνηση του Μεξικού χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από δημοκρατικούς πολιτικούς και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ έκανε το επίμαχο σχόλιο την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τοπικούς αιρετούς από την Καλιφόρνια που υποστηρίζουν το σχέδιό του για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

«Έχουμε ανθρώπους που έρχονται μέσα στη χώρα, ή προσπαθούν να μπουν μέσα, και σταματάμε πολλούς από αυτούς, διώχνουμε κόσμο από τη χώρα. Δεν θα το πιστεύατε πόσο κακοί είναι αυτοί οι άνθρωποι. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι. Είναι κτήνη», είπε ο Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Μεξικού γνωστοποίησε ότι θα επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα σχόλια του ρεπουμπλικάνου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε σε ορισμένους μετανάστες, ίσως είχε μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος κατά νου, δεν το γνωρίζω, λέγοντας πως είναι κτήνη, όχι άνθρωποι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι στο μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Televisa την Πέμπτη. «Κατά την άποψη της μεξικανικής κυβέρνησης, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και πρόκειται να διαμαρτυρηθούμε επίσημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα», πρόσθεσε.

Διαστρέβλωση

Ερωτηθείς για τα σχόλια του και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, ο Τραμπ είπε την Πέμπτη ότι αποσπάστηκαν από το πλαίσιο στο οποίο έγιναν και διαστρεβλώθηκαν.

«Αναφέρομαι και το ξέρετε ότι αναφέρομαι στις συμμορίες (σ.σ. όπως η) MS-13 που έρχονται εδώ. Μιλούσα για την MS-13. Κι αν δείτε λίγο πιο κάτω στην κασέτα, θα το δείτε αυτό», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους και χρησιμοποίησε ξανά την ίδια φρασεολογία.

Τα μέλη της MS-13 «είναι κτήνη (…). Χρειαζόμαστε ισχυρούς νόμους για τη μετανάστευση (…). Έχουμε νόμους για τη μετανάστευση που είναι για γέλια. Όταν λοιπόν μπαίνουνε μέλη της MS-13 και μέλη άλλων συμμοριών έρχονται στη χώρα μας, αναφέρομαι σε αυτούς ως κτήνη και μαντέψτε τι, πάντα θα το κάνω», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε κατόπιν ότι η θέση που εξέφρασε ο Βιδεγαράι εξακολουθεί να ισχύει.

Η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1980 στο Λος Άντζελες. Μετατράπηκε έκτοτε σε μια ισχυρή, πολυπλόκαμη συμμορία με παρουσία σε πολλά κράτη, με την ηγεσία της στο Ελ Σαλβαδόρ και συνολικά 30.000 μέλη, τα 10.000 από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.