Ένταση με το “καλημέρα” σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του πορίσματος της υπόθεσης Novartis.

Σημείο αιχμής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσε ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν και το ψηφοδέλτιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, είπε ότι δεν μπορούν να στηθούν 10 κάλπες από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χωριστά καταγγελίες για κάθε πρόσωπο ενώ σχετικά με το ψηφοδέλτιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με δόλιο τρόπο να υφαρπάξει την ψήφο της αντιπολίτευσης.

O Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτήρισε αντικανονική τη διαδικασία, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, τόνισε ότι με μία κάλπη περιορίζεται το δικαίωμα και του βουλευτή και της ψήφου υπονοώντας ότι η ΝΔ έχει προαποφασίσει να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Η συζήτηση γίνεται στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακκελαρίδη.

Ουσιαστικά, με την υπερψήφιση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής «κλείνει» η υπόθεση Novartis για την Βουλή καθώς η δικογραφία επιστρέφεται στην τακτική δικαιοσύνη.
Από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα το λόγο θα λάβει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λυκουρέτζος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα με τις θέσεις του.

Σκευωρία

«Κατέπεσε η σκευωρία που πήγατε να στήσετε. Δεν υπάρχουν στοιχεία» θα είναι το κεντρικό σύνθημα της αντιπολίτευσης που θα κυριαρχήσει στην συνεδρίαση ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιχειρήσει να απαντήσει πως «η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται. Η Βουλή κατάφερε να μην πέσει πάνω σε παραγεγραμμένα αδικήματα».
Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 πρωί κι αναμένεται να λήξει λίγο πριν τα μεσάνυχτα με ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Για δεύτερη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να στηθούν δέκα κάλπες.
Σημείο τριβής όμως μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης δεν αποτελεί μόνον ο αριθμός των καλπών αλλά και τα ψηφοδέλτια. Η κυβέρνηση θέλει να συντάξει ψηφοδέλτια που θα «αιτιολογούν» το «όχι» της παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής. Πάγια θέση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ είναι όμως πως η Βουλή είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση.
Τα ψηφοδέλτια που θα δωθούν στους βουλευτές θα αναγράφουν το «ναι», το «όχι»και το «παρών» για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη.

Αποχώρηση

Ωστόσο λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται «κύμα φυγής» απο την αντιπολίτευση. ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΚΚΕ προσανατολίζοντας στο ενδεχόμενο να απέχουν κι αν συμβεί αυτό τότε θα συμπαρασύρουν μαζί τους και τηνΈνωση Κεντρώων.
Επίσης, χθες με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή μπήκαν στο αρχείο οι μηνύσεις του Αντώνη Σαμάρα, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμοπουλου, με τις οποίες είχαν στραφεί κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς (Ε.Τουλουπακη, Χ.Ντζουρα και Σ.Μανώλη) για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis.
Η αρχειοθέτηση έγινε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, και ο υπουργός διαβίβασε την διάταξη αρχειοθέτησης στη Βουλή, ενόψει της επιστροφής της δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη.