Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο σε ένα πολιτικό σκάνδαλο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι για δεύτερη φορά δεν βρέθηκε στην αίθουσα όταν μιλούσαν οι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί που κατηγορούνται.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με βάση καταθέσεις άφαντων μαρτύρων στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο ευρωπαίος επίτροπος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και έξι πρώην υπουργοί. «Και για 2η φορά, ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής αυτής της σκευωρίας, δεν είχε το θάρρος να τους ακούσει. Επέλεξε να κρυφτεί στο γραφείο του» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχα προβλέψει ότι αυτή η στημένη υπόθεση θα καταλήξει σε φιάσκο. Σήμερα δικαιωνόμαστε πλήρως» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραδέχεται στο πόρισμά της ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πέτυχε το σκοπό της, που ήταν να συκωφαντηθούν πρόσωπα και να δημιουργηθούν εντυπώσεις. «Δεν προέκυψε κανένα αδίκημα σχετικό με δωροδοκία, δωροληψία και απιστία. Κάνατε λάστιχο την αρμοδιότητα της Επιτροπής για την απιστία. Στη Βουλή τη συμπεριέλαβατε στο κατηγορητήριο, ενώ στην Επιτροπή επικαλεστήκατε αναρμοδιότητα όταν διαπίστωσατε ότι αφορούσε και στον κ. Κουρουμπλή» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε. Έστειλε την υπόθεση στη Βουλή με το άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά η Επιτροπή, αρνήθηκε την εφαρμογή του ίδιου άρθρου γιατί προβλέπει, λένε, την εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως η διαδικασία «αφήνει πίσω της την οσμή ενός παρακράτους».

«Αν ήθελαν πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης τι τους εμπόδιζε να ελέγξουν τις τυχόν αξιόποινες πράξεις και μετά να αποφασιστεί ή όχι η παραγραφή τους; Η απάντηση είναι απλή: Αν διερευνούσαν πραγματικά την υπόθεση θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία που έστησαν με τους τρεις κουκουλοφόρους» συμπλήρωσε.

«Γίνατε μέσα σε μόλις τρία χρόνια ένα καθεστωτικό σύστημα εξουσίας χωρίς κανένα ηθικό φραγμό. Σαν το οξύ διαβρώνετε σταγόνα σταγόνα τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Προσπαθείτε κάθε μέρα να κάνετε πράξη την ασύλληπτη ρήση σας «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

«Δεν προτιθέμεθα να συμμετέχουμε σε μια ψηφοφορία φιάσκο με δέκα κάλπες ντροπής. Αυτή την άθλια μεθόδευση αρνούμαστε να τη νομιμοποιήσουμε. Μείνετε εσείς να ψηφίσετε με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Καμμένο, που δεν εμφανίστηκε καθόλου στη σημερινή διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα οικονομικά ζητήματα της χώρας, όπως η διαφημιζόμενη «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια. «Κάποτε ζητούσατε χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο. Μετά από τρεισήμισι χρόνια του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου στην εξουσία το συνονθύλευμα που μας κυβερνά οδηγεί τη χώρα σε ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς, αυτήν τη φορά, χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη διάλυση της μεσαίας τάξης.

«Δεν συμβιβάζομαι με μια Ελλάδα που σέρνεται μέσα σε μια παρατεταμένη μιζέρια, αδυνατώντας να ακολουθήσει την σύγχρονη εποχή. Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ την ενότητα του έθνους σε ένα κοινό όραμα εθνικής αναγέννησης» ανέφερε καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές.

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει την κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με μόνο θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τονίζοντας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Θέλετε δεν θέλετε θα έρθετε στη Βουλή κ. Τσίπρα για το θέμα αυτό».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών, λέγοντας ότι έχει ζητήσει την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών από το 2004, «όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλευτής».