Η μαντίλα της Εμινέ, όταν επισκέφθηκε μαζί με τον σύζυγό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ, είχε ένα μάλλον ουδέτερο χρώμα και συμπλήρωνε το τύπου οριεντάλ σύνολο. Ο οίκος Hermès «εφοδιάζει» με τα φουλάρια του τη μικροκαμωμένη, εθισμένη στις πανάκριβες αγορές σύντροφο του Σουλτάνου. Το γαλλικό brand κυκλοφόρησε στην αγορά εντυπωσιακό, καινούργιο ολομέταξο μαντίλι, το οποίο καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από ένα λιοντάρι. Ο βασιλιάς του ζωικού βασιλείου, σύμβολο δύναμης, λάμψης, εξουσίας, γοητεύει τον Ρετζέπ. Ισως για αυτό τον λόγο μέλη της φρουράς της κυρίας Ερντογάν έσπευσαν στην exclusive boutique του brand μέσα στα Harrods. Το πολυπόθητο μαντίλι (υπάρχουν μόνο λίγα κομμάτια) βρήκε θέση στις Louis Vuitton βαλίτσες της Εμινέ. Μέλη της ελληνικής παροικίας τα οποία συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους στον πεζόδρομο, δίπλα στις «πλαϊνές» κρυστάλλινες πόρτες των δημοφιλών βρετανικών πολυκαταστημάτων, παρακολουθούσαν τη συνοδεία της κυρίας Ερντογάν να πηγαινοέρχεται μεταφέροντας πακέτα. Η ίδια η Εμινέ προτίμησε για βόλτες τις exclusive boutiques του Mayfair και αργότερα την Grosvenor Square, εκεί όπου διαμένουν πολλά ισχυρά ονόματα της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου. Στο Mayfair και την γκαλερί C. John τα φώτα είχαν ανάψει για την έκθεση του νεαρού καλλιτέχνη Ρόστισλαβ Ρομανόφ, μια έκθεση η οποία παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον. Ο ανερχόμενος 33χρονος Ρόστισλαβ, μέλος της δυναστείας των Ρομανόφ, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αγγλία, σε επιμέλεια της νεαρής ιστορικού τέχνης Μαρίας Μιγάδη. Ο Ρομανόφ, ο οποίος εγκαινίασε μέσω μιας σειράς κοσμημάτων που σχεδίασε και τη συνεργασία του με τα Harvey Nichols, κατόρθωσε να συγκεντρώσει στο opening προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ταπισερί

της γαλλικής πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας…

Επιστροφή στην Αθήνα για μια επίσκεψη σε ένα από τα ωραιότερα και ιστορικότερα κτίρια. Οι κήποι της γαλλικής πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας θυμίζουν κάτι από ξένοιαστες στιγμές στην εξοχή. Ο οίκος Zolotas παρουσίασε στο εμβληματικό νεοκλασικό τη νέα συλλογή κοσμημάτων με τίτλο «Couture». Η Μαριάννα Παπαλέξη και ο Γιώργος Παπαλέξης, ο οποίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης brand, υποδέχθηκαν τους καλεσμένους τους. Η συλλογή αυτή παρουσιάζει τις σύγχρονες μορφές έκφρασης και απεικόνισης της γυναίκας του σήμερα. Το βλέμμα μου τράβηξαν τα μοντέλα με τα μακριά φορέματα και κοσμήματα μπροστά σε μια τεράστια, πανέμορφη ταπισερί του κεντρικού σαλονιού της πρεσβείας.

Επιχειρηματίες από την Αθήνα στη Νίκαια

Ο Φαουάζ Γκρουόζι του γνωστού, διεθνούς οίκου κοσμημάτων de Grisogono διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια φιλικές σχέσεις με έλληνες επιχειρηματίες. Ο οίκος, με έδρα τη Γενεύη και αδυναμία στον σχεδιασμό μπιζού με ογκώδη σμαράγδια και ακουαμαρίνες, διοργάνωσε πριν από δύο μόλις 24ωρα ένα μεγάλο πάρτι στις Κάννες. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους του ιδρυτή του luxury brand και κάποιοι Ελληνες. Το κάλεσμα πραγματοποιήθηκε σε μια υπερπολυτελή κατοικία στη Νίκαια. Ο επιχειρηματίας Γιώργος Αποστολόπουλος συνόδευε την εντυπωσιακή σύζυγό του Ρόη, ενώ η λάτρις της Μυκόνου Νικόλ Σρέσιντζερ φορούσε εκπληκτικά μπιζού του brand. Ο Φαουάζ Γκρουόζι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Μαριάννα Λάτση και τον γιο της, διεθνή, πολύ επιτυχημένο πλέον παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών Πάρη Κασιδόκωστα, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, δίνει δυναμικό «παρών» στο 71ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Θυμάμαι, μερικά χρόνια πριν, το φαντασμαγορικό πάρτι του Φαουάζ στη Σαρδηνία με τη Μαριάννα Λάτση και καλούς της φίλους να βρίσκονται εκεί…