«Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμπόδισαν να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις αυξημένες ροές των μεταναστών τον οδήγησαν τελικά στη δημιουργία άθλιων κέντρων υποδοχής». Με αυτό το κεντρικό επιχείρημα, σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε χθες στην κυβερνητική πολιτική για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τις αλλαγές στη χορήγηση ασύλου.

«Ντροπή για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε τα κέντρα υποδοχής ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ δέχεται να βοηθήσει σε μια εθνική προσπάθεια που θα έχει ρεαλισμό, αλλά όχι σε προτάσεις ιδεοληπτικές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των προσφύγων.

«Το Μεταναστευτικό επί ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ιδεοληψιών που εκφράστηκαν με δηλώσεις του τύπου «οι μετανάστες λιάζονται κι εξαφανίζονται»» συμπλήρωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει το νομοσχέδιο εξέφρασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λέγοντας πως «η ΝΔ δεν δίνει λευκή επιταγή για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την εθνικά επιζήμια πολιτική της».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Δεν στηρίζουμε την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει τα νησιά και τις πύλες πρώτης εισόδου σε χώρους εγκλεισμού των προσφύγων.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέφερε την πρόταση της ΔΗΣΥ για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία, όπως είπε, είχε συμφωνήσει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί η διαδικασία «κόλλησε» στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν είμαστε μόνοι μας και δεν πρέπει να απομονωθούμε από την Ευρώπη που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα» υποστήριξε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. «Απάνθρωπο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το ΚΚΕ, τονίζοντας πως οδηγεί σε εγκλεισμό τους πρόσφυγες, περιορίζει την προσωπική τους ελευθερία και καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η κυβέρνηση λειτουργεί με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας» τόνισε η Ενωση Κεντρώων.

207 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται το Μεταναστευτικό και γι’ αυτό δεν ακολουθεί την πολιτική των κλειστών συνόρων. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει διά μαγείας το Μεταναστευτικό αλλά στόχος του είναι να βελτιώσει τις συνθήκες των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε και 207 νέες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στις δομές ασύλου. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» παραδέχθηκε και ο Γιάννης Μπαλάφας, επισημαίνοντας πως «απαιτείται κοινό μέτωπο ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου για να αποτραπούν φαινόμενα νεοναζιστικής ρητορικής και πρακτικής». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ ΔΗΣΥ και Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν.