Η συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αμήχανη και με την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι συζήτησαν κυρίως θέματα ενίσχυσης των σχέσεών τους μετά το Brexit. Ομως η είδηση που επισκίασε όλες τις συναντήσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο ήταν η ανακοίνωσή του πως προτίθεται να ασκήσει ο ίδιος μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία της χώρας του. Μια δήλωση που οδήγησε σε κατρακύλα της τουρκικής λίρας και ανησυχία των αγορών.

Η Μέι χρησιμοποίησε την επίσκεψη Ερντογάν για να συσφίγξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Πέρυσι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή αφότου η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ. Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα των συζητήσεων, καθώς η βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα θετικό διεθνές εμπορικό περιβάλλον για τη χώρα της μετά το Brexit. Στις συζητήσεις τους συμπεριέλαβαν ακόμα την αντιτρομοκρατία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, όμως ξανά και ξανά οι εκπρόσωποι της Ντάουνινγκ Στριτ τόνιζαν χθες τη σημασία που δίνουν και οι δύο στις εμπορικές σχέσεις.

Βέβαια, οι επικριτές της Μέι την κατηγορούν ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η Μέι τελικά έθιξε και αυτά στον Ερντογάν, μια και, όπως είπε ο εκπρόσωπός της, «η στενή μας σχέση με την Τουρκία μάς επιτρέπει την ειλικρίνεια». «Είναι σωστό να λογοδοτήσουν εκείνοι που επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν. «Είναι όμως επίσης σημαντικό (…) να μη ξεχνάει η Τουρκία τις αξίες που επιδιώκει να υπερασπιστεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα όμως ο Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα και ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει ο πρόεδρος και να ενεργεί ανάλογα. Τα σχόλιά του οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,3990 λίρες έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες του τουρκικού νομίσματος από τις αρχές του έτους να φθάνουν το 13%.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg που μεταδόθηκε χθες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν θα μπορεί να αγνοήσει τις οδηγίες του μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση της χώρας στο νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι εν τέλει οι πολίτες θα θεωρούν τον πρόεδρο υπεύθυνο για τα όποια προβλήματα προέλθουν από τη νομισματική πολιτική. «Θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ενός προέδρου που είναι αποτελεσματικός στις νομισματικές πολιτικές» δήλωσε.

Ο τούρκος πρόεδρος είναι σφοδρός επικριτής των υψηλών επιτοκίων, επιδιώκοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την οικονομία. Μετά τις τελευταίες εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων η τουρκική λίρα συνέχισε την καθοδική της πορεία, οι ξένοι επενδυτές ήλπιζαν πως ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι του στη Βρετανία για να διαβεβαιώσει το Σίτι πως θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να παρέμβει προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα και να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό εν μέσω των ανησυχιών για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Αντί γι’ αυτό, εκείνος επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα βοηθήσει την τουρκική οικονομία. Μάλιστα, οι «Financial Times» έγραψαν χθες πως παρόμοιες δηλώσεις για τη μείωση των επιτοκίων έκανε ο τούρκος πρόεδρος και στη διάρκεια συνάντησής του με οικονομικά στελέχη στο Λονδίνο τη Δευτέρα. Οταν κατόπιν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν από τον δημοσιογράφο εάν μετά τις διευκρινίσεις Ερντογάν αισθάνονται καθησυχασμένοι, απάντησαν: «Καθόλου. Οταν ακούς τέτοια, τότε ανησυχείς περισσότερο».