Ενα ραντεβού ανά 12 χρόνια κλείνει η Εθνική με τη Σαουδική Αραβία (1994, 2006, 2018). Η πρώτη φιλική κόντρα τους μάλιστα είχε αποτελέσει την αρχή του έπους για τον Βασίλη Τσιάρτα και τον Ζήση Βρύζα.

Στις 27 Απριλίου 1994 στο ΟΑΚΑ είχαν πραγματοποιήσει το ντεμπούτο τους με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών οι δύο μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης. Ο παίκτης της ΑΕΚ αποκαλούνταν ακόμη «Τσάρτας» (δεν είχε διευκρινιστεί ότι υπάρχει ένα «ι» ενδιάμεσα), ενώ ο Βρύζας κατάφερε να ανοίξει την πόρτα της Εθνικής ως παίκτης της Ξάνθης. Αμφότεροι έμελλε να συμμετάσχουν και να συμβάλουν στην κατάκτηση του Euro 2004. Ο κύκλος του Τσιάρτα στην Εθνική έκλεισε με 70 συμμετοχές και 12 γκολ, ενώ ο Βρύζας κατέγραψε στο ενεργητικό του 68 εμφανίσεις και 9 γκολ.

Δεν ήταν πάντως οι μοναδικοί πρωτοεμφανιζόμενοι σε εκείνο το 5-1 κόντρα στη Σαουδική Αραβία το 1994. Παρ’ ότι η ομάδα μετρούσε αντίστροφα για τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ του 1994, ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Προχώρησε σε δοκιμές. Επιστράτευσε για πρώτη φορά τον Μιχάλη Κασάπη της ΑΕΚ και τον Αλέξη Αλεξούδη του ΟΦΗ, με τον δεύτερο μάλιστα να σκοράρει. Τα υπόλοιπα γκολ είχαν πετύχει οι Νίκος Μαχλάς (2), Χρήστος Κωστής και Φάνης Τουτζιάρης.

Το δεύτερο φιλικό με τη Σαουδική Αραβία (1-1) διεξήχθη στα πλαίσια του φιλικού τουρνουά LG Cup στις 25 Ιανουαρίου 2006 στο Ριάντ. Ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης πέτυχε το τρίτο και τελευταίο του γκολ με την Εθνική (από το σημείο του πέναλτι), ενώ στο φινάλε αποβλήθηκε και ο Γιώργος Καραγκούνης λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. Η Ελλάδα τερμάτισε 2η στο τουρνουά και επέστρεψε στη βάση της με 30.000 δολάρια στις αποσκευές της.

Το νέο στυλ της Εθνικής

Το αποψινό τρίτο φιλικό της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία θα διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος (Σεβίλλη, 20:30, Epsilon) και λογίζεται ως τεστ για την Εθνική… εσωτερικού. Από τους «λεγεωνάριους» έχει κληθεί μόνο ο… Σαουδάραβας Αλέξανδρος Τζιόλης που αγωνίζεται στην Αλ Φέιχα.

«Απέναντι σε ομάδες που έχουν προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ θέλουμε να δείξουμε ότι ήμασταν κι εμείς ικανοί να συμμετέχουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μίχαελ Σκίμπε αναλύοντας ουσιαστικά το έξτρα κίνητρο. Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγή στο στυλ της Εθνικής. «Τον Σεπτέμβριο αρχίζουμε τους αγώνες μας στο Nations League και επ’ ευκαιρία θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μία νέα ομάδα με πιο επιθετικό στυλ».